Două ţări din UE ar putea bloca amânarea Brexit solicitată de Marea Britanie

Franţa şi Italia ar putea bloca amânarea Brexit, ce va fi discutată la summitul UE din 21-22 martie, dacă Londra nu oferă garanţii că ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar se va produce într-un mod bine organizat, pe baza unui acord, informează agenţia de ştiri Tass,citând o sursă diplomatică.

Urmărește
3056 afișări
Imaginea articolului Două ţări din UE ar putea bloca amânarea Brexit solicitată de Marea Britanie

Două ţări din UE ar putea bloca amânarea Brexit solicitată de Marea Britanie

Theresa May a cerut formal amânarea Brexit până pe 30 iunie

Premierul Theresa May a anunţat miercuri că a solicitat formal amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 30 al Tratatului comunitar, informează Sky News.

Theresa May a susţinut la Londra că nu ar fi corect ca Marea Britanie să participe la scrutinul europarlamentar programat în perioada 23-26 mai.

Premierul Marii Britanii a transmis că i-a solicitat formal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE până pe 30 iunie. "În calitatea de prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit mai târziu de 30 iunie", a afirmat Theresa May.

Două ţări din UE ar putea bloca amânarea Brexit

Franţa şi Italia ar putea bloca amânarea Brexit, ce va fi discutată la summitul UE din 21-22 martie, dacă Londra nu oferă garanţii că ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar se va produce într-un mod bine organizat, pe baza unui acord, informează agenţia de ştiri Tass, citând o sursă diplomatică.

"Franţa şi Italia sunt dispuse să blocheze amânarea Brexit, la summitul UE, dacă nu obţin garanţii că această decizie va asigura semnarea de către Londra a unui acord cu UE şi o ieşire bine organizată", afirmat sursa menţionată anterior.

În ceea ce priveşte reuniunea de marţi de tema Brexit, la nivelul miniştrilor Afacerilor europene, sursa a relatat că majoritatea statelor membre ale UE "nu văd nici un sens în amânarea ieşirii Marii Britanii din UE fără un scop specific care să poată fi atins".

"Fiecare zi de întârziere creşte incertitudinea şi daunele economice cauzate de această situaţie. Dacă nu vedem o perspectivă clară asupra modului în care amânarea cu câteva luni poate garanta ajungerea la o înţelegere între Londra şi Bruxelles, ieşirea fără un acord Brexit, cu definirea ulterioară a regulilor jocului, devine mai preferabilă, deşi noi am făcut tot posibilul pentru a evita acest lucru", a adăugat sursa.

De altfel, cu ocazia reuniunii de marţi, Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a solicitat Guvernului britanic să ofere motive "credibile" pentru amânarea Brexit, adăugând că incertitudinea din prezent este inacceptabilă.

Theresa May a trimis miercuri o scrisoare oficială preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care cere prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului comunitar şi implicit amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană,

Mai multe ţări membre UE, inclusiv România, au îndemnat Marea Britanie să prezinte o strategie clară privind Brexit.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Potrivit moţiunii, Guvernul Theresa May va încerca să obţină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercuri. Dacă Acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor sau dacă nu va fi supus votului, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obţină amânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliţi de Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a avertizat că, în această situaţie, amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.

Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici