Douăzeci şi cinci de persoane, trimise în faţa justiţiei egiptene pentru implicare în violenţe

Publicat: 08 07. 2011, 15:12
Actualizat: 08 07. 2012, 05:30

În confruntările din 2 februarie au fost ucise cel puţin trei persoane, iar alte câteva sute au fost rănite, în Piaţa Tahrir, centrul revoltei populare, în urma căreia fostul preşedinte Hosni Mubarak era îndepărtat de la putere, zece zile mai târziu.

În după-amiaza de 2 februarie, susţinători ai lui Mubarak, călare pe cai şi cămile, au atacat miile de manifestanţi din piaţă. Ei au fost încercuiţi rapid de mulţime, daţi jos şi bătuţi, în timp ce caii şi cămilele fugeau.

Imagini cu această scenă brutală şi, totodată, insolită, au făcut înconjurul lumii.

Între cele 25 de persoane, trimise în faţa justiţiei pentru „incitare la omor şi uciderea unor manifestanţi”, se află preşedinţii, din acea perioadă, ai celor Camere ale Parlamentului, în prezent dizolvate, Fathi Sorur şi Safuat el-Sherif, doi dintre pilonii regimului îndepărtat de la putere.

În mişcările de protest din ianuarie-februarie au fost ucise, în total, aproape 850 de persoane, iar alte aproximativ 6.000 au fost rănite, potrivit datelor oficiale.

Fostul preşedinte Mubarak, în prezent spitalizat la Sharm el-Sheikh, la Marea Roşie, este inculpat în cadrul anchetei asupra reprimării manifestanţilor care au îndepărtat regimul acestuia de la putere. Procesul lui Mubarak urmează să înceapă la 3 august.

Hotărârea de a judeca persoane acuzate de violenţe comise în ziua „bătăliei cămilelor” a fost luată cu o zi înainte de organizarea unor noi manifestaţii, vineri, în Piaţa Tahrir, în vederea solicitării unei justiţii mai ferme împotriva membrilor fostului regim şi celor responsabili de reprimare.

Unele hotărâri recente de achitare a unor foşti miniştri şi amânări în judecarea poliţiştilor – dintre care unii au fost eliberaţi sub cauţiune -, acuzaţi că au ucis manifestanţi, au provocat, în ultimele zile, o atmosferă tensionată şi critici împotriva actualei puteri.