„Toţi cei care au asistat la aceste acte teribile (violenţele din ultimele zile-n.r.) au fost frapaţi de faptul că acestea au fost organizate prin intermediul reţelelor de socializare”, a explicat premierul în faţa parlamentarilor, convocaţi în sesiune extraordinară.
„Fluxurile gratuite de informaţii pot fi foarte benefice, dar ele pot fi folosite şi pentru a comite infracţiuni”, a subliniat el. „Şi când oamenii se servesc de reţelele de socializare pentru a comite violenţe, trebuie să-i oprim”, a adăugat acesta.
„Lucrăm cu poliţia, serviciile de informaţii şi industria pentru a vedea dacă ar fi înţelept să împiedicăm oamenii să comunice prin intermediul acestor site-uri şi servicii, atunci când ştim că se pregătesc să comită violenţe, crime sau tulburări”, a precizat Cameron.
În timpul celor patru nopţi de violenţe care au afectat Marea Britanie începând de sâmbătă seara, poliţia a monitorizat reţelele de socializare, folosite adesea de atacatori pentru a se organiza.
Numeroase persoane suspectate că au folosit Facebook, Twitter şi mesageria BlackBerry Messenger (BBM) pentru a incita la violenţă au fost arestate în ultimele zile.
Mesageria aproape instantanee şi gratuită a telefoanelor mobile BlackBerry este apreciată de autorii violenţelor pentru că este criptată.
Joi, un tânăr de 27 de ani a compărut în justiţie pentru că a postat un mesaj pe Facebook în care scria: „Organizăm o revoltă la Hastings”, un oraş din sudul Angliei: „Cine mai vine?”.