Video Dreapta italiană a câştigat alegerile locale din Roma (Video ProTv)

Candidatul dreptei italiene, Gianni Alemanno, a câştigat alegerile locale la Roma, după 15 ani în cursul cărora capitala Italiei a fost condusă de un primar de stânga, graţie unui avans confortabil de şapte procente, potrivit rezultatelor finale publicate de Ministerul de Interne.

Urmărește
28 afișări

Rezultatul reprezintă o catastrofă pentru Partidul Democrat (PD) de centru-stânga condus de Walter Veltroni, învins deja în scrutinul legislativ din 13-14 aprilie de către Silvio Berlusconi.

Aceasta "reprezintă o victorie istorică", a declarat viitorul şef al Guvernului, în timp ce Veltroni a deplâns "înfrângerea foarte grea".

Alemanno a câştigat alegerile locale din Roma cu 53,65 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său, ministrul Culturii în exerciţiu şi fost primar al capitalei italiene, Francesco Rutelli, a obţinut 46,34 la sută din voturi.

Acest succes "completează victoria noastră obţinută la alegerile legislative" iar "cetăţenii Romei au ales programul de bună guvernare al PDL al cărui obiectiv este de a conjuga o mai mare siguranţă la Roma şi modernizarea infrastructurii urbane", a apreciat Silvio Berlusconi, liderul Partidului Poporului Libertăţii (PDL).

"Intenţionez în mod clar să fiu primarul tuturor locuitorilor Romei. Mulţumesc celor care m-au votat şi celor care au făcut un alt lucru, decizie pe care o respect", a declarat Gianni Alemanno, fost neofascist înscris ulterior în formaţiunea conservatoare Alianţa Naţională.

Rutelli a recunoscut victoria adversarului său şi a declarat că este cuprins "de o mare tristeţe".

Rata de participare la vot a scăzut la 63 la sută de la 73,5 procente în primul tur organizat în urmă cu 15 zile.

În primul tur, Rutelli, primar al Romei între 1993-2001, a obţinut 45,8 la sută din voturi, în timp ce Alemano a fost votat de 40,7 la sută din alegătorii din Roma.

Campania electorală, mult mai virulentă decât cea care a precedat alegerile legislative, a fost dominată de teme precum siguranţa publică, după moartea unei italience în toamna anului trecut, crimă comisă probabil de un cetăţean român.

Două violuri comise în urmă cu două săptămâni la Milano şi Roma, pentru care sunt anchetaţi un egiptean şi un român, au generat o polemică tot mai dură între cei doi contracandidaţi pentru primăria Romei, dreapta reproşând stângii neglijenţa şi pasivitatea în materie de infracţionalitate şi imigraţie.

Alemanno a promis că va expulza 20.000 de imigranţi ilegali, în timp ce Rutelli s-a angajat să înăsprească măsurile de securitate şi de prevenire a infracţiunilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici