Dreptul la avort în SUA: O tânără mamă moare după ce i s-a refuzat un avort de urgenţă

  • America înregistrează primul deces legat de avort declarat oficial „evitabil”.
  • Amber Thurman, o tânără mamă în vârstă de 28 de ani, a murit aşteptând un avort de urgenţă.
Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Dreptul la avort în SUA: O tânără mamă moare după ce i s-a refuzat un avort de urgenţă

Dreptul la avort în SUA: O tânără mamă moare după ce i s-a refuzat un avort de urgenţă

Amber Thurman a murit în august 2022, după ce a aşteptat 17 ore pentru o procedură medicală vitală, conform unui raport recent publicat de agenţia de presă ProPublica, citat de Le Figaro.

Thurman, care avea deja un fiu şi visa să devină asistentă medicală, a fost nevoită să meargă în Carolina de Nord pentru a lua pastila de avort, din cauza interdicţiilor stricte din Georgia. După administrarea medicamentului, ea a făcut complicaţii rare şi a ajuns de urgenţă la spital cu o hemoragie severă.

Deşi medicii au diagnosticat-o cu septicemie acută, o condiţie potenţial fatală, procedura de dilatare şi chiuretaj care i-ar fi putut salva viaţa a fost amânată timp de 17 ore, din cauza unei legi din Georgia care făcea această procedură ilegală, cu foarte puţine excepţii.

Decesul, declarat oficial „evitabil”

Potrivit unei comisii oficiale din Georgia, moartea lui Amber Thurman a fost declarată „evitabilă". Experţii susţin că o intervenţie mai rapidă ar fi avut şanse mari să-i salveze viaţa.

Cazul a stârnit indignare în rândul organizaţiilor pentru drepturile femeilor din SUA. Mini Timmaraju de la Reproductive Freedom for All a declarat că „interdicţiile devastatoare au întârziat îngrijirea de rutină vitală de care avea nevoie", în timp ce Nancy Northup de la Centrul pentru Drepturi Reproductive a subliniat că Amber Thurman „ar trebui să fie în viaţă astăzi".

Cazul lui Amber Thurman este considerat primul deces legat de avort declarat oficial „evitabil" în Statele Unite, după decizia Curţii Supreme din 2022 care a permis statelor să legifereze individual asupra avortului.

Tragedia aduce în prim-plan dezbaterea aprinsă privind drepturile reproductive în SUA, care se anunţă a fi una dintre temele centrale ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Criticii legilor restrictive susţin că excepţiile pentru situaţiile care pun viaţa în pericol sunt adesea prea vagi şi dificil de interpretat de către medici, punând în pericol vieţile pacientelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici