Drepturile femeilor din Afganistan, ameninţate după retragerea trupelor NATO

Femeile afgane se tem că drepturile pe care le-au câştigat pe rând în decursul celor peste zece ani de prezenţă militară occidentală ar putea să fie înlăturate după plecarea trupelor NATO la sfârşitul lui 2014, în contextul ameninţării unei reveniri la putere a talibanilor.

Urmărește
596 afișări
Imaginea articolului Drepturile femeilor din Afganistan, ameninţate după retragerea trupelor NATO

Drepturile femeilor din Afganistan, ameninţate după retragerea trupelor NATO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu vrem să cedăm nimic din ceea ce am obţinut în aceşti zece sau 11 ani", rezumă o afgană, Mahbouba Seraj, exilată timp de mai mulţi ani în Statele Unite şi care a fondat un institut, anul acesta, Organization for Research in Peace and Solidarity.

"Nu există cale de întoarcere, iar în acest sens lansăm un apel către comunitatea internaţională", subliniază această activistă care, împreună cu afgana Hasina Safi, directoarea Centrului pentru Educarea Femeilor din Afganistan, tocmai au încheiat un turneu de o săptămână la Washington, sponsorizat de către Amnesty International (AI) şi Centrul Wilson.

La fel ca cele două activiste, care au fost primite la Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagon, şi alte specialiste în situaţia din Afganistan au lansat semne de alarmă cu privire la consecinţele retragerii NATO la sfârşitul lui 2014, exprimându-şi temerea că Guvernul prooccidental al preşedintelui Hamid Karzai, lipsit de resurse financiare, militare şi umane ar putea să fie înlăturat de la putere la prima ofensivă a insurgenţilor talibani, îndepărtaţi de la putere în urmă cu 11 ani.

Aceşti islamişti extremişti fac prea puţin caz pentru drepturile elementare ale femeilor, mergând până la a le interzice şcolarizarea şi dreptul la muncă.

Însă începând din 2001 "s-au înegistrat numeroase progrese, şi anume fetele au mers la şcoală, femeile sunt (prezente) Guvern şi Parlament, fac parte din societatea civilă, organizaţii guvernamentale şi organizaţii nonguvernamentale (ONG)", enumeră Hasina Safi.

Femeile afgane au "devenit conştiente de valoarea educaţiei şi de ceea ce înseamnă să fie actriţe în dezvoltarea ţării", şi-a exprimat ea satisfacţia.

"Cauza femeilor afgane este, în prezent, foarte fragilizată şi este necesar să se acţioneze astfel încât să nu se prăbuşească", avertizează, în schimb, Mahbouba Seraj.

Infracţiuni comise împotriva femeilor sunt raportate lunar în Afganistan, în special în cadrul unor campanii. Potivit ONG-ului britanic Oxfam, 87% dintre afgane afirmă că au fost supuse unor violenţe de natură fizică, sexuală, psihologică sau unei căsătorii împotriva voinţei.

O înregistrare video care a surprins executarea Najibei, în vârstă de 22 de ani, suspectată de adulter, omorâtă cu aproximativ zece focuri de armă în faţa a peste 100 de bărbaţi adunaţi să asiste la uciderea ei într-un mic sat de provincie, Parwan, la nord de Kabul, a provocat o emoţie puternică la nivelul comunităţii internaţionale, în iulie.

În septembrie, o adolescentă, Sabera, în vârstă de 16 ani, a fost biciuită pentru o pretinsă legătură cu un tânăr, în provincia Ghazni, în sudul ţării.

"Ne supun acestui tip de lucruri pentru ca să nu mergem mai departe. Acestea sunt provocările noastre cotidiene", subliniază Safi, care afirmă că se teme de tot ceea ce este mai rău pentru afgane, după retragerea trupelor străine.

Cele două activiste au insistat, astfel, pe lângă oficiali americani, pentru ca, de exemplu, drepturile femeii care figurează în tratatele internaţionale să fie protejate de către Constituţia afgană.

Membre din cadrul societăţii civile afgane acuză frecvent Guvernul Karzai de duplicitate. În opinia acestora, Kabulul ar susţine, în mod oficial, cauza femeilor cu scopul de a primi în continuare ajutor internaţional, însă ei ar asculta de fapt de de islamiştii extremişti din Afganistan.

Preşedintele afgan a susţinut Consiliul liderilor ulema, cea mai importantă autoritate religioasă, în martie, când acesta a apreciat că "femeia (este) a doua" după bărbat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici