Dronele de luptă transformă radical războiul din Ucraina: „Este imposibil să scapi de ele"

Micile drone FPV (First Person View) au devenit arma care a schimbat fundamental natura luptelor în Ucraina.

Urmărește
3821 afișări
Imaginea articolului Dronele de luptă transformă radical războiul din Ucraina: „Este imposibil să scapi de ele"

Dronele de luptă transformă radical războiul din Ucraina: „Este imposibil să scapi de ele"

Aceste aparate, care zboară cu viteze de până la 60 de kilometri pe oră şi pot transporta un kilogram de explozibil, au transformat liniile frontului într-o zonă de conflict profundă de mai mulţi kilometri, notează The Guardian.

Denys, un soldat din brigada Khyzhak, explică această schimbare: în timp ce în 2022 soldaţii încă alergau cu mitraliere la marginea pădurii, acum echipele de drone ruseşti şi ucrainene operează de la 1-3 kilometri în spatele liniilor, lansând atacuri aeriene precise. Aceste drone sunt pilotate cu ajutorul unor ochelari speciali şi a unui controler portabil, permiţând operatorului să vadă exact ce vede drona.

Conform lui Samuel Bendett, expert în drone la Centrul pentru Analize Navale, tehnologia a evoluat de la o simplă noutate în 2022 la una dintre armele preferate în 2023. Dronele sunt folosite atât în atacuri individuale, cât şi în cele coordonate. Într-un caz concret lângă oraşul Toretsk, forţele ucrainene au lansat atacuri cu drone la fiecare opt minute timp de trei ore, forţând trupele ruseşti să se retragă.

Ministerul ucrainean al Apărării a livrat 1,1 milioane de drone FPV până în decembrie, în timp ce Rusia a furnizat între 1,2 şi 1,4 milioane. Producţia acestor drone a devenit un efort naţional în Ucraina, cu civili care le asamblează în case şi garaje, deşi multe componente provin din China.

Pilotarea acestor drone necesită un antrenament intensiv - 70 de ore în simulator şi alte 70 de ore de practică reală. Limitările principale sunt durata bateriei şi raza de acţiune efectivă de aproximativ 5 kilometri, deşi în condiţii ideale pot zbura până la 20 de kilometri.

Un aspect important al dezvoltării acestor drone este implicarea societăţii civile. Serhii Sternenko, un popular blogger ucrainean cu 2 milioane de abonaţi pe YouTube, a contribuit la achiziţionarea a 120.000 de drone FPV şi lucrează la dezvoltarea unor modele care să poată doborî elicoptere ruseşti şi drone mai mari, la altitudini de peste 3.000 de metri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
drone,
ucraina,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici