Drumul Hong Kong Liber, Drumul Martirilor Uiguri sunt numele puse de primarul din Budapesta străzilor din jurul locului unde se construieşte o universitate chineză

  • Budapesta a redenumit străzile din jurul unui loc în care este planificat să fie construit un campus universitar chinez.
  • Măsura este una de protest faţă de proiectul „nedorit” ce este forţat de guvernul primului ministru, Viktor Orban.
  • Patru indicatoare stradale din zona unde ar urma să fie construit campusul poartă acum numele Free Hong Kong Road ( Drumul Hong Kong liber), Uyghur Martyrs ’Road ( Drumul Martirilor Uiguri) , Dalai Lama Road( Drumul lui Dalai Lama) şi Bishop Xie Shiguang Road (Drumul Preotului Xie Shiguang), ultima referindu-se la un preot catolic chinez persecutat.
Urmărește
628 afișări
Imaginea articolului Drumul Hong Kong Liber, Drumul Martirilor Uiguri sunt numele puse de primarul din Budapesta străzilor din jurul locului unde se construieşte o universitate chineză

Drumul Preotului Xie Shiguang. Sursa foto; Gergely Karácsony/ Facebook

Numele străzilor reflectă cele mai grave acuzaţii care i se aduc Chinei. De la suprimarea libertăţii de exprimare în Hong Kong la persecuţia uigurilor sau cea religioasă. Acuzaţii pe care China le respinge cu fermitate, relatează The Guardian,

Sperăm totuşi că proiectul nu se va întâmpla, dar dacă se va întâmpla atunci va trebui să suporte aceste nume”, a declarat primarul oraşului, Gergely Karacsony, într-o conferinţă de presă comună cu primarul districtului, Krisztina Baranyi.

Conform proiectului zona va găzdui primul campus european al universităţii Fudan într-un complex de 500.000 de metri pătraţi până în 2024, potrivit unui acord semnat între Ungaria şi preşedintele universităţii din Shanghai.

Însă proiectul extins a alimentat o nelinişte tot mai mare cu privire la înclinarea diplomatică a Ungariei de la vest la est şi la creşterea îndatorării sale faţă de China.

Documentele interne publicate de presă au arătat că partenerul China ar urma să acorde un împrumut de 1,3 miliarde de euro pentru a acoperi majoritatea costurilor estimate la 1,5 miliarde de euro.

Primarul liberal a numit proiectul o cumpărare de influenţă a Chinei şi l-a îndemnat pe Orban să onoreze angajamentul anterior de a nu forţa proiecte asupra Capitalei.

O „consultare” la nivelul oraşului pentru a examina opinia populaţiei cu privire la proiect începe pe 4 iunie, a spus Baranyi. Sondajele de opinie arată însp că majoritatea locuitorilor din Budapesta se opun planului.

Guvernul susţine că un campus prestigios al universităţii Fudan ar permite ca mii de studenţi maghiari, chinezi şi alţi studenţi internaţionali să obţină diplome de înaltă calitate.

Fudan este cel mai recent punct de reper în politica externă a „deschiderii estice” a lui Orban, pe care analiştii o descriu ca un act de echilibrare geopolitică.

Criticii îl descriu pe premierul naţionalist drept „calul troian” al Chinei şi al Rusiei în Uniunea Europeană şi NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici