La aproximativ 40 de minute după închiderea secţiilor de votare, tendinţa este „negativă”, anunţă GFS, mandatat să realizeze sondajul de televiziunea publică elveţiană.
Chemaţi cu regularitate să se pronunţe, prin intermediul unor iniţiative populare, care formează baza democraţiei elveţiene, alegătorii helvetici au votat, deja, în marea lor majoritate, prin corespondenţă. Secţiile de votare au fost deschise între orele locale 10.00 şi 12.00 (11.00-13.00, ora României).
Primele rezultate disponibile indică faptul că micile cantoane helvetice, cunoscute pentru ataşamentul lor faţă de valorile tradiţionale, au respins iniţiativa, în proporţie de aproximativ 70 la sută.
Pentru ca iniţiativa să treacă, ea trebuia să fie acceptată de majoritatea populaţiei şi de majoritatea cantoanelor.
Proiectul, prezentat de Partidul Socialist elveţian şi „Gruparea pentru o Elveţie fără arme”, cerea ca toate armele de serviciu să fie, de-acum înainte, depuse la arsenal, dar şi crearea unui registru federal central al armelor de foc.
Lansată în 2007, iniţiativa a urmat unei serii de evenimente, în care persoane au fost ucise cu o armă de serviciu, şi viza în special să prevină violenţa conjugală şi sinuciderile. Potrivit lui Anne-Marie Trabichet, din cadrul organizaţiei Stop Sinuciderii, unul dintre grupurile care a lansat iniţiativa, rata sinuciderilor cu arme de foc, în Elveţia, este de trei ori mai mare decât în restul Europei.
Votul a dat naştere unor dezbateri aprinse în Elveţia. În opinia opozanţilor iniţiativei, aceasta atacă în mod direct o tradiţie care există din 1874.
Păstrarea armei de serviciu în dulapul de acasă face parte, într-un anumit fel, din doctrina de apărare a Elveţiei, ţară care are aproximativ 200.000 de soldaţi, care se bazează pe capacitatea de a mobiliza mii de rezervişti înarmaţi.
În plus, legea armelor autorizează orice elveţian, în vârstă de cel puţin 18 ani, să posede arme, în anumite condiţii.
Potrivit Ministerului Apărării, aproximativ două milioane de arme de foc s-ar afla în circulaţie, în Confederaţie, reprezentând o proporţie de o armă la trei locuitori, iar aproximativ 240.000 de arme nu sunt înregistrate.