DUELUL OBAMA-ROMNEY: Candidaţii au de lămurit probleme ce ţin de securitatea naţională a SUA

Politica externă reprezintă o temă ce va fi tratată atent în cadrul celor două dezbateri prezidenţiale rămase între preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama şi adversarul său republican la alegerile de la 6 noiembrie, Mitt Romney, ultima urmând să fie dedicată acestui subiect.

Urmărește
150 afișări
Imaginea articolului DUELUL OBAMA-ROMNEY: Candidaţii au de lămurit probleme ce ţin de securitatea naţională a SUA

DUELUL OBAMA-ROMNEY: Candidaţii au de lămurit probleme ce ţin de securitatea naţională a SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dezbaterea între vicepreşedintele democrat Joe Biden şi candidatul republican la vicepreşedinţie Paul Ryan a scos în evidenţă cea mai dificilă provocare pentru echipa republicană - cum să se diferenţieze de politicile administraţiei Obama. Totuşi, această dezbatere a lăsat o serie de semne de întrebare privind modul în care se va diferenţia fiecare tabără în materie de securitate naţională, relevă CNN.

Referitor la Iran, Obama a afirmat că opţiunea militară rămâne în discuţie, iar Biden a afirmat că aceasta ar trebui să fie "ultima măsură la care se recurge".

Ryan a spus doar că ameninţarea "nu este privită ca fiind credibilă", dar că administraţia Romney "va avea credibilitate în privinţa acestei probleme".

O altă chestiune în discuţie se referă la atacul asupra consulatului american de la Benghazi, Libia, şi la cei care se fac vinovaţi de acesta. Atitudinea lui Biden din timpul dezbaterii a deschis calea unor noi acuzaţii potrivit cărora Casa Albă ar încerca mai degrabă să dea vina pe Departamentul de Stat şi pe comunitatea serviciilor de informaţii.

Având în vedere că au fost demarate trei anchete - una a FBI, una a Congresului şi una a Departamentului de Stat -, identificarea celor responsabili va necesita timp. Numai că Obama s-ar putea să fie nevoit să spună care a fost responsabilitatea sa în acest caz.

Un alt subiect se referă la planurile lui Romney şi Ryan privind cheltuielile pentru apărare. Ryan i-a lăsat partenerului său de cursă sarcina de a da o serie de explicaţii privind costul preconizat al creşterii cheltuielilor de apărare.

Obama a anunţat deja o tăiere de aproape 500 de miliarde de dolari în materie de apărare ca o modalitate a ajuta la echilibrarea bugetului. Planul echipei Romney-Ryan ar presupune cheltuieli pentru apărare de 4 la sută din PIB, ce ar duce la o creştere de 2,1 mii de miliarde de dolari în 10 ani, potrivit unei estimări făcute anterior de CNNMoney. Dar când Biden a adus în discuţie, săptămâna trecută, suma, Ryan a afirmat că nu acesta este planul, fără să explice care ar fi creşterea la care s-ar ajunge.

În privinţa retragerii trupelor americane din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, Biden a spus că termenul va fi respectat, dar nu a făcut referire la militarii care vor rămâne pentru a ajuta la instruirea forţelor locale. Ryan a lăsat însă calea deschisă spre o rămânere a trupelor după această dată, chiar dacă echipa republicană pentru Casa Albă este de acord, în principiu, cu 2014 ca termen pentru tranziţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici