Duma de Stat a Rusiei le-a cerut strategilor să ia în considerare mai multe măsuri privind Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre Rusia şi Ucraina, intrat în vigoare la 1 aprilie 1999. Una dintre sugestiile făcute de deputaţi se referă la retragerea Rusiei din Tratat în cazul în care Ucraina va deveni membru NATO, informează ITAR-Tass, în pagina electronică.
Actualul Tratat expiră la 1 aprilie 2009 şi poate fi prelungit automat pentru încă zece ani în cazul în care nici una dintre părţile semnatare nu notifică dorinţa de retragere până la 1 octombrie 2008.
Alte opţiuni se referă la prelungirea tratatului cu condiţia convocării unor consultări şi a introducerii mai multor amendamente.
Deputaţii ruşi consideră că, dacă Ucraina va adera la NATO, prelungirea tratatului va fi posibilă numai cu condiţia prelungirii pentru încă 20 de ani a acordului ruso-ucrainean privind prezenţa Flotei Mării Negre în Crimeea.
Deputatul comunist Vladimir Nikitin, membru al Comisiei pentru CSI, afirmă că, în cazul suspendării Tratatului de prietenie, Ucraina va solicita retragerea Flotei Mării Negre, dar, dacă Autonomia din Crimeea va solicita recunoaşterea independenţei, Rusia şi-ar putea menţine flota în zonă.
Preşedintele Comisiei pentru CIS, Konstantin Zatulin, consideră că aderarea Ucrainei la NATO ar încălca unul dintre articolele tratatului, care interzice folosirea teritoriului uneia dintre ţări în detrimentul celeilalte.
"Relaţiile mai apropiate cu NATO vor crea nu numai probleme majore în relaţiile Rusia – Ucraina, dar vor avea şi efecte negative asupra situaţiei din Ucraina", a declarat vicepreşedintel Dumei, Liubov Sliska.
Ministrul adjunct de Externe Grigori Karasin, a declarat, în cursul audierilor de marţi din Duma de Stat, că aderarea Ucrainei la NATO va avea efecte negative asupra securităţii europene şi a relaţiilor dintre Kiev şi Moscova. "Integrarea Ucrainei în Alianţă va declanşa o criză profundă în relaţiile ruso-ucrainene. Şi poate afecta şi securitatea paneuropeană. Occidentul este cel care trebuie să decidă ce fel de relaţii cu Rusia îi servesc interesele", a adăugat el.