Dunărea secată dezvăluie nave scufundate din al Doilea Război Mondial în Serbia şi Ungaria

Epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, scufundate în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au ieşit la iveală în apropierea oraşului Prahovo, port fluvial din Serbia, după seceta din iulie şi august, care a dus la scăderea nivelului apei fluviului, scrie Reuters.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Dunărea secată dezvăluie nave scufundate din al Doilea Război Mondial în Serbia şi Ungaria

Dunărea secată dezvăluie nave scufundate din al Doilea Război Mondial în Serbia şi Ungaria

Patru nave datând de dinainte de 1950 au ieşit, de asemenea, la iveală în Parcul Naţional Dunăre-Drava din Ungaria, în apropiere de Mohacs, unde nivelul apei Dunării era de numai 1,5 metri marţi, ca urmare a valurilor de căldură severe şi a secetei persistente din iulie şi august.

Navele descoperite în Prahovo se numără printre sutele de nave scufundate de-a lungul Dunării de flota de la Marea Neagră a Germaniei naziste în 1944, în timp ce se retrăgea din faţa forţelor sovietice care înaintau, distrugând navele însele. Epavele pot îngreuna traficul fluvial în timpul nivelurilor scăzute ale apei.

Împrăştiate de-a lungul albiei fluviului, unele dintre nave au încă turnuleţe, punţi de comandă, catarge rupte şi carene contorsionate, în timp ce altele se află în mare parte scufundate sub bancuri de nisip.

Endre Sztellik, un paznic al parcului naţional Dunărea-Drava, a declarat despre una dintre nave: „Încă nu ştim ce este aceasta exact. Ceea ce este vizibil şi un fapt nefericit este că epava se diminuează pe măsură ce oamenii sunt interesaţi de ea şi părţi din ea dispar”.

Dunărea a ajuns marţi la 1,17 metri în Budapesta, ceea ce se compară cu un minim istoric de aproximativ 0,4 metri înregistrat în octombrie 2018. În timpul inundaţiilor, Dunărea creşte cu mult peste 6 metri.

„Europa de Est se confruntă cu condiţii critice de secetă care afectează culturile şi vegetaţia”, a declarat serviciul european pentru climă Copernicus pe site-ul său, în ultimul său raport privind seceta publicat la începutul acestei luni.

Luni au început precipitaţiile mult aşteptate, care se aşteaptă să ridice nivelul Dunării la aproximativ trei metri la Mohacs până la sfârşitul săptămânii, fluviul putând scufunda din nou epavele.

Nivelul celui mai lung râu din Polonia, Vistula, a scăzut la un nivel minim record, lăsând la vedere bancuri de nisip în Varşovia şi o apă atât de puţin adâncă încât un elan a fost filmat în timp ce o traversa într-o secţiune din mediul rural.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dunăree,
secetă,
navă

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici