După ameninţările Rusiei cu armele nucleare, Ceasul Apocalipsei încă indică ora 23:58:20

Buletinul Oamenilor de Ştiinţă Atomişti a fost fondat din 1945 de către fizicieni notabili, printre care şi Albert Einstein, la vremea când doar America era o putere nucleară. Ceasul Apocalipsei a fost creat din anul 1947, fiind setat iniţial la ora 23:53, iar acum este ora 23:58:20.

Urmărește
55270 afișări
Imaginea articolului După ameninţările Rusiei cu armele nucleare, Ceasul Apocalipsei încă indică ora 23:58:20

După ameninţările Rusiei cu armele nucleare, Ceasul Apocalipsei încă rămâne la 100 de secunde dinainte de miezul nopţii

Ceasul Apocalipsei este o interfaţă sub forma unui ceas simbolic, administrată de Consiliul de Directori al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic de la Universitatea Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofă de proporţii globale ce ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopţii.

 

100 de secunde până la Apocalipsa 

Acul Ceasului Apocalipsei a rămas setat acolo unde a rămas din ianuarie 2020 - la 100 de secunde dinainte de miezul nopţii.  Membrii din Buletinul Oamenilor de Ştiinţă Atomişti consideră că liderii mondiali au eşuat să atenueze ameninţarea războiului nuclear - expirarea din 2019 a Tratatului privind forţele nucleare cu rază intermediară dintre Rusia şi SUA care n-a mai fost prelungit, precum şi tensiunile crescute dintre SUA, Iran şi Coreea de Nord. 

Din 2020, ora Ceasului Apocalipsei este  23:58:20. În 2021  nu a fost dat înapoi, oamenii de ştiinţă invocând gestionarea greşita a pandemiei de coronavirus din anul anterior de către guvernele lumii. 

În 2022 a rămas aceeaşi oră în ciuda eforturilor administraţiei Biden de a prelungi tratatul Noul START cu Rusia, de a negocia un nou acord nuclear cu Iranul şi de a combate pandemia de coronavirus cu campania de vaccinare în masă, şi asta din cauza tensiunilor crescute la nivel internaţional cu China privind statutul insulei Taiwan, precum şi a Ucrainei. 

Dar oamenii de ştiinţă tind să creadă că riscul de a experimenta o catastrofă climatică din cauza neglijării schimbărilor climatice este mult mai crescut.  

Ultimele 100 de secunde trec cel mai greu şi ar putea dura ani până vom ajunge  la ora 23:59, undeva prin 2040-2050 când populaţia globală va creşte la 9-10 miliarde de locuitori şi când va lua amploare criza resurselor. Un computer de la MIT a estimat în 1973 că sfârşitul civilizaţiei va fi în 2040, iar sistemul economic global va intra în colaps, urmând anarhie, războaie civile pentru resurse şi o depopulare masivă a planetei din cauza celei de-a şasea extincţii cauzată  de schimbările şi dezastrele climatice. Anii 2020 ne indică că suntem la începutul sfârşitului. 

2 minute până la miezul nopţii 

În premieră, ora setată în 2020 a depăşit ajustarea din anul 1953 şi anul 2018 când acul era setat la 2 minute dinaintea miezului nopţii. În 1953, ceasul era ora 23:58 din cauza testării primei bombe termonucleare de către Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

În 2018, ceasul era ora 23:58 din cauza războaielor cibernetice şi retragerii SUA din Acordul Climatic semnat la Paris în 2015 de către Donald Trump. 

În mare parte, lumea este în pragul Apocalipsei din cauza fostului preşedinte Donald Trump care a neglijat poluarea şi schimbările climatice şi a lăsat o situaţie internaţională catastrofală drept moştenire, însă acul Ceasului Apocalipsei a înaintat încă din 1995 din cauza creşterii cheltuielilor pentru înarmare. De atunci, acul ceasului a tot înaintat din cauza terorismului şi pentru că Coreea de Nord devenise o nouă putere nucleară. 

Buletinul Oamenilor de Ştiinţă Atomişti a fost fondat din 1945 de către fizicieni notabili, printre care şi Albert Einstein, la vremea când doar America era o putere nucleară. 

Ceasul Apocalipsei a fost creat din anul 1947, fiind setat iniţial la ora 23:53. În 1949, pentru că Uniunea Sovietică a testat prima bombă nucleară,  ora Ceasului Apocalipsei a fost  23:57, urmând ca în 1953 să fie ora 23:58 din cauza testării armelor termonucleare. 

O altă escaladare s-a produs în 1968 când America bombarda Vietnamul de Nord cu napalm, iar Franţa şi China deveniseră puteri nucleare, fiind ora 23:53. 

Situaţia globală a mai escaladat între anii 1981 (când era ora 23:53), şi 1984, când ora Ceasului Apocalipsei (ora 23:57) după ce Ronald Reagan renunţă să mai discute cu Uniunea Sovietică şi ambele superputeri creşteau cheltuielile pentru înarmare, rachetele balistice americane fiind amplasate în Europa de Vest, iar cele sovietice în Europa de Est, şi asta pe lângă faptul că sovieticii invadaseră Afganistanul, iar Saddam Hussein folosea arme chimice pe iranieni şi pe kurzi. 

 

Departe de miezul nopţii - când a scăzut riscul apocalipsei nucleare? 

 

  • 1963 (ora 23:48) când Statele Unite şi Uniunea Sovietică au semnat Tratatul de interzicere parţială a testelor nucleare şi limitarea testelor nucleare atmosferice, şi asta după ce în 1962 s-a petrecut Criza Rachetelor Cubaneze când SUA setase nivelul de alertă la DEFCON 2.
  • 1972 (ora 23:48) după ce Statele Unite şi Uniunea Sovietică au semnat primul Tratat de limitare strategică a armelor (SALT I) şi Tratatul antirachete balistice (ABM) .
  • 1991  (ora 23:43)  când Statele Unite şi Uniunea Sovietică au semnat primul Tratat Strategic de Reducere a Armelor (START I), iar Uniunea Sovietică s-a destrămat pe 26 decembrie. Acesta este cel mai îndepărtat moment de miezul nopţii de la existenţa Ceasului Apocalipsei. America a bombardat Irakul, ducând însă un război curat, fără să provoace instabilitate regională, iar naţiunile din Europa de Est erau eliberate din Lagărul Socialist în timp ce Germania era reunificată. America lui George Bush senior a fost în cel mai bun moment al istoriei sale. A debutat o scurtă perioadă de hegemonie americană / Pax Americana.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici