În prima sa declaraţie privind impasul cauzat de decizia sa surprinzătoare de a convoca scrutinul – făcută într-o scrisoare publicată miercuri în presa regională din Franţa – Macron a declarat că, deşi extrema dreaptă a câştigat primul tur cu aproape 11 milioane de voturi, „aţi refuzat în mod clar să le permiteţi să intre în guvern”.
De asemenea, definiţia sa a partidelor „corespunzătoare” a exclus de facto partidul de extremă stânga France Unbowed.
„Fac apel la toate forţele politice care se recunosc în instituţiile republicane, statul de drept, parlamentarismul, orientarea europeană şi apărarea independenţei Franţei, să se angajeze într-un dialog sincer şi loial pentru a construi o majoritate solidă, în mod necesar diversă, pentru ţară”, a declarat Macron.
El a recunoscut că alegerile au demonstrat „o cerere clară de schimbare şi de împărţire a puterii”, obligând astfel aceste grupuri politice „să construiască un parteneriat larg”.
Macron nu se află în prezent în Franţa, fiind plecat la summitul NATO.
În timp ce Noul Front Popular – care include socialiştii, verzii şi partidul de extremă stânga Franţa Neclintită – are cei mai mulţi deputaţi în camera inferioară a parlamentului, îi lipsesc peste 100 de locuri pentru a obţine o majoritate absolută în Adunarea Naţională, care are 577 de locuri. Nici celelalte partide, inclusiv cel al lui Macron, nu au o cale clară către o majoritate.
Totuşi, Noul Front Popular s-ar putea rupe şi dacă planul lui Macron s-ar adeverii, partidele de centru stânga ar putea forma o majoritate cu partidul prezidenţial.