După doi ani de izolare, Coreea de Nord va deschide graniţele. Motivul principal ar fi criza economică

  • După ce a petrecut doi ani într-un lockdown strict din cauza pandemiei COVID-19, Coreea de Nord s-ar putea să deschidă încet graniţele.
  • Motivul ar putea reflecta un sentiment crescând de recunoaştere de către conducere a faptului că naţiunea are nevoie urgentă de ajutor economic extern.
Urmărește
18223 afișări
Imaginea articolului După doi ani de izolare, Coreea de Nord va deschide graniţele. Motivul principal ar fi criza economică

Redeschiderea timidă a Nordului este observată prin reluarea aparentă a traficului de trenuri de marfă nord-coreene în China vecină. Dar aceasta are loc chiar şi în condiţiile în care Phenianul a organizat mai multe teste de armament, cele mai recente fiind două rachete balistice suspecte joi, şi a emis o ameninţare voalată cu privire la reluarea testelor cu explozibil nuclear şi rachete cu rază lungă de acţiune care vizează  Statele Unite, scrie AP.

Mesajul aparent divizat - pe de o parte, deschiderea uşoară a frontierei, pe de altă parte, presiunile militare asupra Washingtonului pentru o îngheţare prelungită a negocierilor nucleare - semnalează probabil o conştientizare a faptului că pandemia a înrăutăţit o economie deja afectată de decenii de proastă gestionare şi de sancţiuni paralizante conduse de SUA cu privire la armele nucleare şi rachetele nord-coreene.

Potrivit estimărilor sud-coreene, schimburile comerciale cruciale ale Coreei de Nord cu aliatul său China s-au redus cu aproximativ 80% în 2020, înainte de a se prăbuşi din nou cu două treimi în primele nouă luni din 2021, deoarece şi-a închis frontierele.

Redeschiderea parţială a frontierei ridică, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care Coreea de Nord intenţionează să primească şi să administreze vaccinuri, după o întârziere de un an în campania sa de imunizare.

"Coreea de Nord ar putea sfârşi prin a fi ultimul câmp de luptă al planetei în războiul împotriva COVID-19. Chiar şi cele mai sărace ţări din Africa au primit ajutor extern şi vaccinuri sau au dobândit imunitate prin infectare, dar Coreea de Nord este singura ţară din lume fără un plan real", a declarat analistul Lim Soo-ho de la Institutul de Strategie de Securitate Naţională din Seul, condus de principala agenţie de spionaj din Coreea de Sud.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că schimburile comerciale dintre oraşele de frontieră vor fi menţinute în timp ce controalele pandemiei rămân în vigoare. Dar oficialii sud-coreeni au declarat că nu este clar dacă Nordul redeschide complet comerţul terestru cu China, care este o importantă linie de salvare economică.

Unele agenţii de presă sud-coreene au speculat că Coreea de Nord ar fi redeschis temporar calea ferată dintre Sinuiju şi Dandong din China doar pentru a primi alimente şi bunuri esenţiale destinate ca daruri pentru poporul său în timpul sărbătorilor importante, inclusiv cea de-a 80-a aniversare a naşterii tatălui liderului Kim Jong Un luna viitoare şi cea de-a 110-a aniversare a naşterii bunicului său, care a fondat Coreea de Nord, în aprilie.

Cu toate acestea, mulţi experţi spun că este mai probabil ca presiunea economică a pandemiei să forţeze Coreea de Nord să exploreze o redeschidere treptată a frontierelor sale, pe care le-ar putea închide rapid dacă apar riscuri mai mari. După doi ani de izolare extremă şi de decădere economică, conducerea de la Phenian caută modalităţi mai durabile de a face faţă unei pandemii care ar putea dura ani de zile.

Comerţul reluat al Coreei de Nord cu China va fi impulsionat de importuri. Majoritatea activităţilor majore de export ale Coreei de Nord sunt blocate în temeiul sancţiunilor internaţionale înăsprite din 2016 după ce Kim a accelerat dezvoltarea nucleară şi a rachetelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici