,,E prea târziu pentru Abrams. Tancurile americane au devenit acum vulnerabile la dronele ruseşti", avertizează un expert german

  • În februarie, preşedintele Joe Biden a anunţat livrarea a 31 de tancuri americane M1 Abrams către Ucraina.
  • Popular Mechanics: ,,Tancurile livrate în Ucraina sunt de tehnologie mai veche, dar încă au putere de tragere crescută"
  • Expert german: ,,E prea târziu pentru Abrams. Tancurile americane au devenit acum vulnerabile la dronele ruseşti"
Urmărește
4754 afișări
Imaginea articolului ,,E prea târziu pentru Abrams. Tancurile americane au devenit acum vulnerabile la dronele ruseşti", avertizează un expert german

Mediafax Foto

Livrarea celor 31 de tancuri americane are o intenţie bună, dar este mai degrabă calibrată pentru obiectivele politice şi electorale ale preşedintelui Joe Biden, nu pentru obiectivele militare ale Ucrainei în eliberarea teritoriilor ei aflate sub ocupaţie rusească. 

Potrivit unui articol publicat de Popular Mechanics, tancurile americane nu vor fi de mare ajutor Ucrainei din mai multe motive, printre care vechimea acestora şi incompatibilitatea lor cu relieful ucrainean. 

Primul lot din cele 31 de tancuri, promise în ianuarie de administraţia Biden, au intrat în Ucraina săptămâna trecută. 

Tancurile livrate Ucrainei sunt nişte vechituri 

Tancurile M1A1 Abrams livrat Ucrainei sunt cu aproximativ 20 de ani mai vechi decât standardul actual M1A2SEPv3 al Armatei SUA. 

Sunt mai degrabă menite pentru un război în deşert, cum a fost războiul din Golf, decât pentru Ucraina, şi acest aspect l-au menţionat experţi militari. 

Iniţial, Statele Unite plănuiseră să trimită noi tancuri la standardul M1A2SEPv3, dar timpul de livrare pentru fabricarea lor ar fi împins livrarea spre 2024 sau chiar mai târziu.

Apoi, a mai fost îngrijorarea că tancurile de ultimă generaţie ar putea pica în mâinile ruşilor  care s-au ales deja cu tancuri Leopard de fabricaţie germană. Dctatorul Vladimir Putin a spus că îi vor fi de folos tancurile Leopard pentru îmbunătăţirea viitoarei generaţii de tancuri ruseşti T14 Armata, care momentan este încă în fază experimentală. 

Presiunea electorală a alegerilor de anul viitor de a livra  tancurile în prima linie mai devreme de iarna 2023-2024  a determinat Departamentul Apărării să intre în grajdul său de mii de tancuri mai vechi să scotocească şi să trimită vreo 31 de vechituri Ucrainei pentru a da bine la imagine.

Problema e că tancurilor M1A1 le lipsesc anumite caracteristici moderne, cum ar fi o unitate de putere auxiliară care permite tancurilor să-şi acţioneze senzorii fără a porni motorul turbinei cu gaz, tehnologia de vedere pe timp de noapte pentru comandantul tancului şi mitraliere grele controlate de la distanţă, 

Partea bună este că guvernul SUA oferă muniţie antitanc cu uraniu sărăcit pentru tunul principal al tancurilor, menită să străpungă armura tancurilor inamice de fabricaţie rusească.

Expert german:,,tancurile americane pot fi vulnerabil la dronele ruseşti" 

Tancurile Abrams furnizate Kievului de către Occident pot să fie vulnerabile la dronele ruseşti şi iraniene în timpul operaţiunilor de luptă din Ucraina, a declarat expertul militar Gustav Gressel, de la Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), într-un interviu pentru ziarul Der Tagesspiegel

,,Tehnologiile de război se schimbă rapid. Proliferarea rapidă a dronelor au făcut tancurile [Abrams] mai vulnerabile. Pot fi detectate şi distruse mai repede", a explicat expertul.

Gressel crede că, în toamna anului trecut, când forţele ruse aveau încă mult mai puţine UAV-uri la dispoziţie, tancurile de luptă occidentale ar fi putut reprezenta un avantaj major pentru Ucraina.

Dar acum ar fi prea târziu ca ucrainenii să se mai bazeze pe tancuri.

,,Semnificaţia lor s-a diminuat", a adăugat Gressel.

Acest punct de vedere este împărtăşit de generalul în retragere Ben Hodges, un fost comandant al forţelor americane în Europa. El recunoaşte că livrările de tancuri Abrams către Ucraina nu mai sunt capabile să schimbe valul ostilităţilor în favoarea Kievului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici