Echipa lui Emmanuel Macron: Atacurile cibernetice "masive" sunt similare cu cele care au vizat scrutinul din SUA, având scopul "destabilizării democraţiei"

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a denunţat un atac cibernetic "masiv", argumentând că este vorba de o acţiune care are scopul "destabilizării democraţiei", similară cu cea care a vizat scrutinul prezidenţial din SUA.

Urmărește
3826 afișări
Imaginea articolului Echipa lui Emmanuel Macron: Atacurile cibernetice "masive" sunt similare cu cele care au vizat scrutinul din SUA, având scopul "destabilizării
democraţiei"

Echipa lui Emmanuel Macron: Atacurile cibernetice "masive" sunt similare cu cele care au vizat scrutinul din SUA, având scopul "destabilizării democraţiei"

Cantităţi mari de date sustrase de hackeri în ultimele săptămâni din serverele echipei de campanie a favoritului în scrutinul prezidenţial programat duminică în Franţa au fost postate pe site-ul Pastebin, informează site-ul agenţiei Reuters şi cotidianul Financial Times. Nu este clar cine este responsabil de aceste atacuri cibernetice, dar, potrivit site-urilor LesNews.fr şi 20Minutes.fr, site-ul WikiLeaks a transmis prin Twitter că încearcă să autentifice o serie de emailuri şi imagini aparţinând echipei de campanie a lui Emmanuel Macron.

"Este vorba de atacuri cibernetice masive şi coordonate prin care au fost sustrase informaţii interne de diverse tipuri - emailuri, documente contabile, contracte - asociate campaniei electorale. Documentele postate au fost sustrase în urmă cu câteva săptămâni prin atacuri informatice care au vizat conturi personale şi profesionale de email ale mai multor responsabili ai organizaţiei politice En Marche! (În Mişcare!). Cei care au postat aceste informaţii au amestecat documente autentice cu documente false, pentru a genera dubii şi pentru a dezinforma", a transmis echipa lui Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

"Această operaţiune, efectuată în ultimul moment al campaniei electorale, evidenţiază în mod clar o acţiune în scopul destabilizării democraţiei, aşa cum s-a întâmplat în campania scrutinului prezidenţial din Statele Unite", acuză echipa lui Emmanuel Macron. Pe parcursul campaniei electorale, echipa lui Emmanuel Macron a acuzat grupuri media pro-Kremlin că au difuzat informaţii false despre el. Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al candidatului organizaţiei civice En Marche!, a acuzat direct Preşedinţia Rusiei că ar susţine-o în scrutinul prezidenţial pe Marine Le Pen, liderul formaţiunii extremiste Frontul Naţional. Kremlinul a respins acuzaţiile, argumentând că "nu se implică niciodată în afacerile interne ale altor ţări".

În replică la acuzaţiile favoritului în scrutinul prezidenţial din Franţa, postul Russia Today (RT) şi agenţia Sputnik au anunţat vineri seară, prin intermediul redactorului-şef Margarita Simonian, că ar putea să îl dea în judecată pe Emmanuel Macron pentru aceste acuzaţii.

Statele Unite au acuzat oficial Rusia de implicare în scrutinul prezidenţial american pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump, devenit preşedinte. Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. "Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA. "Principala concluzie este că preşedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacităţii sale de a fi aleasă şi afectarea eventualului mandat prezidenţial. Vladimir Putin şi Administraţia de la Moscova au dezvoltat o preferinţă clară pentru republicanul Donald Trump", precizează raportul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici