Apreciind că victoria lui Obama este "un semn evident că poporul (american) cere schimbări de fond în politica naţională şi externă americană", ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a declarat că speră că preşedintele ales "se va distanţa de abordarea greşită a Guvernului în exerciţiu".
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gholamhossein Elham, i-a cerut la rândul său lui Obama să "pună capăt politicii de dominare şi agresiune faţă de alte ţări pentru a îmbunătăţi imaginea Statelor Unite şi să treacă peste neîncerederea în creştere faţă de America".
Siria şi-a exprimat la rândul său speranţa că venirea la putere a lui Obama "va permite trecerea de la o politică de război şi embargou la o politică a diplomaţiei şi dialogului", potrivit minstrului Informaţiei, Mohsen Bilal.
Relaţiile dintre Washington şi Damasc au atins cel mai slab nivel de la declanşarea războiului în Irak, în 2003, căruia Siria i s-a împotrivit. Acestea s-au înrăutăţit în octombrie, după moartea a opt civili în cadrul unui raid atribuit americanilor, într-un sat aflat la frontiera cu Irakul, potrivit presei siriene.
Sudanul la rândul său a afirmat că vrea să "vadă o schimbare reală între Sudan şi Statele Unite", care au inclus Guvernul de la Khartoum pe lista ţărilor care susţin terorismul.
În Europa, preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut viitorului său omolog "un dialog constructiv", denunţând "politica arogantă a administraţiei americane" care, spune el, a generat conflictul armat ruso-georgian din august, evocând şi spectrul unei riposte împotriva scutului american antirachetă.
Pe continentul american, Guvernul cubanez a salutat victoria lui Obama şi a declarat că orice diminuare a embargoului economic impus de Washington încă din 1962 va fi binevenită, potrivit ministrului Investiţiilor, Marta Lomas.
Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, a salutat şi el aceste alegeri istorice şi şi-a exprimat dorinţa de a stabili "relaţii noi" cu Statele Unite. El s-a declarat convins că această "victorie istorică a unui afroamerican" înseamnă că "schimbarea (…) iniţiată în sudul continentului american poate bate la uşile Statelor Unite".
Un opozant vehement al Statelor Unite, liderul bolivian Evo Morales, s-a bucurat pentru victoria lui Obama şi i-a cerut acestuia să ridice embargoul american impus Cubei.
Până joi dimineaţă Coreea de Nord nu reacţionase faţă de alegerea lui Barack Obama.