Echipe ale forţelor speciale britanice marchează pe teren ţintele bombardamentelor din Libia - presă

Echipe britanice din cadrul Special Air Service (SAS) se află pe teren, în Libia, cu ordinul de a marca şi distruge armele colonelului Muammar Kadhafi, efectuând misiuni secrete de recunoaştere şi furnizând informaţii despre forţele libiene, relatează The Daily Mail în ediţia electronică de luni.

Urmărește
7 afișări

Zeci de membri din cadrul acestui regiment special, cunoscut pentru capacitatea sa de distrugere, au operat în spatele liniilor inamice, pentru a identifica ţintele bombardamentelor, transmiţând date despre forţele lui Kadhafi, localizarea aerodromurilor, rutelor de aprovizionare, staţiilor radar şi bateriilor de apărare antiaeriană. Aceste informaţii au fost utilizate de comandanţii militari britanici pentru ghidarea unor lovituri devastatoare ale avioanelor de tip Tornado şi ale submarinului HMS Triumph, din Mediterana, precizează publicaţia.

Alături de imaginile transmise de satelit, aceste operaţiuni sub acoperire au sprijinit misiunea coaliţiei de distrugere a sistemelor de apărare aeriană libiene şi impunerea unei zone de interdicţie aeriană. Un oficial de rang înalt din cadrul Apărării a confirmat că în Libia există şi operează forţe speciale, adăugând că ar putea fi suplimentate. "Vrei să ai oameni pe teren, care să marcheze cu laser ţintele, să (efectueze operaţiuni de) recunoaştere, să adune informaţii despre situaţie şi să actualizeze lista ţintelor", a declarat această sursă.

"Celălalt aspect este că, dacă unul dintre avioanele noastre este doborât, trebuie să trimiţi oameni să îi scoată afară", a continuat oficialul citat. Aparent, militarii britanici se află în Libia de peste trei săptămâni, alături de trupe speciale din alte ţări. Ele utilizează un proces numit "însemnarea ţintei", pentru marcarea locului care urmează să fie atacat. O rază laser, provenind de la un dispozitiv mobil, este direcţionată către o clădire sau o instalaţie militară, de la o distanţă de câteva sute de metri. Raza este detectată de avion sau de un senzor al rachetei.

Libia deţine peste 216 rachete sol-aer, majoritatea în zona Tripoli. Deşi datează din anii '80, sistemul de tip SA5A Gammon, cu rază lungă de acţiune, poate lansa rachete la o distanţă de 240-320 de kilometri, putând lovi ţinte din jurul Mediteranei. El poate doborî şi avioane de călători, o ameninţare lansată de Kadhafi, după ce ONU a aprobat utilizarea forţei împotriva regimului său. Dacă va fi activat, sistemul va putea fi detectat de avioanele de război, dar se crede că Muammar Kadhafi l-a ascuns, pentru a-l proteja.

Miltarii SAS speră să găsească, în afară de acest sistem, depozitele de arme care conţin peste 400 de rachete portabile antiaeriene sol-aer, de tip SA-7 Grail. O notă a serviciilor de informaţii occidentale a avertizat că avioanele care bombardează şi coboară sub o altitudine de 4.600 de metri devin vulnerabile în faţa acestor arme. Unităţile SAS vor fi chemate să intervină şi în cazul în care sunt doborâte avioane occidentale. Ele mai coordonează, împreună cu rebelii, căutarea de cetăţeni britanici în Libia. În spatele frontului libian operează şi membri SBS (Special Boat Service) şi SRR (Special Reconnaissance Regiment), alte forţe speciale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici