Economia Indoneziei înregistrează cea mai slabă creştere din ultimii doi ani, exporturile au scăzut

  • Economia indoneziană a înregistrat o creştere consistentă în trimestrul al treilea.
  • Totuşi, a încetinit mai mult decât se aştepta, ajungând la cea mai slabă creştere din ultimii doi ani.
  • Exporturile s-au redus, iar cheltuielile gospodăriilor s-au temperat, informează Reuters.
Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Economia Indoneziei înregistrează cea mai slabă creştere din ultimii doi ani, exporturile au scăzut

Produsul intern brut a înregistrat o creştere anuală de 4,94% în trimestrul iulie-septembrie, sub nivelul de 5,05% preconizat de economişti şi de 5,17% în trimestrul al doilea.

Economiştii se aşteaptă ca cea mai mare economie din Asia de Sud-Est să se răcească în acest an din cauza unei serii de majorări ale dobânzilor interne, a scăderii preţurilor la mărfuri şi a slăbirii economiei globale.

O majorare surprinzătoare a ratei de dobândă de către Banca Indoneziei de luna trecută, menită să apere moneda rupia în scădere, a dus totalul majorărilor de rată de anul trecut la 250 de puncte de bază.

„Deşi o rată de sub 5% este încă destul de bună, acest lucru serveşte drept avertisment pentru autoritatea noastră monetară să nu fie prea agresivă cu majorările de rate”, a declarat economistul Maybank Indonesia, Myrdal Gunarto, care se aşteaptă la încă o majorare a ratei de 25 de puncte de bază.

În pofida datelor dezamăgitoare privind PIB-ul, rupia s-a scumpit luni şi s-a tranzacţionat cu 1,3% mai sus faţă de închiderea din ziua precedentă, în condiţiile în care dolarul american a scăzut.

„Pentru trimestrul curent, cheltuielile pentru campaniile electorale şi recenta creştere a bugetului de asistenţă socială de către guvern vor oferi o oarecare amortizare”, a declarat Joshua Pardede, economist şef la Bank Permata.

Pardede preconizează o creştere pe întregul an 2023 de 5,07%, puţin sub prognoza guvernului de 5,1%.

Aceasta se compară cu o creştere economică de 5,3% în 2022 - cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, când Indonezia a beneficiat de un boom global al materiilor prime.

În perioada iulie-septembrie, contracţia exporturilor s-a adâncit la 4,26%, de la 2,97% în al doilea trimestru, cheltuielile guvernamentale scăzând, de asemenea, în ritm anual.

Creşterea cheltuielilor gospodăriilor, care reprezintă peste jumătate din PIB, a încetinit la 5,06% de la 5,22%.

Sectorul agricol a fost, de asemenea, afectat de seceta provocată de fenomenul meteorologic El Nino, arată datele.

Se estimează că impactul El Nino a atins punctul maxim în octombrie.

Un punct forte în defalcarea PIB-ului a venit din partea investiţiilor, care au înregistrat o creştere de 5,77% în al treilea trimestru, faţă de 4,63% în al doilea trimestru.

Pe o bază trimestrială ajustată în funcţie de sezonalitate, PIB-ul Indoneziei a crescut cu 1,6%, sub aşteptările pentru o creştere de 1,71%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici