Economia libaneză „începe să se prăbuşească” din cauza conflictului, avertizează ONU

Economia Libanului „începe să se prăbuşească” din cauza agravării conflictului dintre gruparea pro-iraniană Hezbollah şi Israel, care a multiplicat de o lună loviturile aeriene, pe lângă lansarea unei ofensive terestre asupra ţării, a avertizat joi directorul PNUD, citat de AFP.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului Economia libaneză „începe să se prăbuşească” din cauza conflictului, avertizează ONU

Sursa foto: Pexels

Libanul, aflat în criză economică de ani de zile, „se luptă în prezent să facă faţă pur şi simplu efectelor imediate ale bombardamentelor, deplasărilor şi distrugerii infrastructurii”, a declarat Achim Steiner, administratorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„Sunt serviciile de bază care se prăbuşesc, sistemul de transport, producţia de electricitate”, enumeră el „elementele fundamentale care îi permit unei societăţi să funcţioneze”.

Miercuri, PNUD a publicat previziunile sale pentru Liban în 2024, estimând că PIB-ul său se va contracta cu 9,2% dacă conflictul va continua până la sfârşitul anului. Ţara şi-a văzut deja economia prăbuşindu-se între 2018 şi 2021, iar lira libaneză şi-a pierdut 98% din valoare, ducând la o sărăcire semnificativă a populaţiei, potrivit agenţiei ONU.

Totuşi, situaţia economică părea să se fi stabilizat în 2022 şi 2023, iar înainte de război, PNUD se aştepta ca economia libaneză să crească cu 3,6% în 2024.

După aproape un an de schimburi de focuri cu Hezbollah, Israelul a început o campanie intensă de lovituri aeriene împotriva bastioanelor organizaţiei din Liban, la 23 septembrie, urmată de o ofensivă terestră în sud, la 30 septembrie.

"În acest moment, ne uităm doar la bilanţul uman al victimelor, la clădirile distruse, dar economia începe să se prăbuşească sub presiunea acestui conflict”, cu un şomaj care ar putea creşte la 32% în acest an, a declarat Steiner. Şeful PNUD a mai spus că se teme că această „criză economică se va transforma într-o criză politică şi socială”, cu consecinţe imprevizibile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici