Ecuadorul cere plecarea amabsadorului SUA, după publicarea unei telegrame WikiLeaks

Guvernul ecuadorian a anunţat marţi că a cerut plecarea ambasadoarei Statelor Unite la Quito, după ce WikiLeaks a difuzat o telegramă în care se afirmă că preşedintele Rafael Correa a numit în funcţie un comandant de poliţie, deşi ştia că este corupt.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Ecuadorul cere plecarea amabsadorului SUA, după publicarea unei telegrame WikiLeaks

Ecuadorul cere plecarea amabsadorului SUA, după publicarea unei telegrame WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul ecuadorian "a hotărât să o considere pe această femeie persona non grata şi a cerut ca ea să părăsească ţara", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Afacerilor Externe, Ricardo Patino, referindu-se la ambasadorul Statelor Unite, Heather Hodges.

Şeful diplomaţiei ecuadoriene a precizat că autorităţile din ţara sa i-au comunicat această dorinţă lui Arturo Valenzuela, adjunctul secretarului de Stat american, pentru America Latină.

La Washington, această măsură de expulzare a fost considerată "nejustificată", de către Departamentul de Stat, care a apreciat că ambasadorul este unul dintre diplomaţii americani "cei mai experimentaţi şi talentaţi", potrivit lui Mark Toner, purtătorul de cuvânt al departamentului.

Washingtonul "regretă profund" hotărârea luată de Quito şi va "examina opţiunile" posibile, a declarat el.

Ministrul ecuadorian a precizat că l-a convocat, luni, pe diplomat, pentru a-i cere explicaţii asupra telegramei obţinute prin site-ul specializat în dezvăluirea de documente confidenţiale, WikiLeaks, publicată de cotidianul spaniol El Pais.

Dar Hodges a refuzat să furnizeze detalii, afirmând că acest document a fost "furat".

"Este un răspuns absolut insuficient şi nesatisfăcător", a declarat Ricardo Patino, precizând, totodată, că şeful statului este "indignat" de informaţiile prezentate de WikiLeaks.

În această telegramă, trimisă în 2009, ambasadorul afirma că preşedintele socialist, Rafael Correa, l-a numit în funcţia de comandant al poliţiei pe un bărbat, generalul Jaime Hurtado, cunoscut, în opinia sa, pentru activităţi legate de corupţie.

Heather Hodges mai afirma că şeful statului avea cunoştinţă despre aceste activităţi.

Generalul a ocupat această funcţie între aprilie 2008 şi iunie 2009. În prezent, el este în retragere şi nu face obiectul nici unei anchete în care să fie acuzat de corupţie.

Ministrul Afacerilor Externe şi-a exprimat speranţa că hotărârea de a solicita chemarea diplomatului nu va aduce atingere "relaţiilor cordiale" între Quito şi Washington.

"Este un caz care ţine de responsabilitatea directă a unei persoane, ambasadoarea (...). Noi nu reacţionăm la un demers al administraţiei americane, ci faţă de o acţiune a ambasadoarei", a insistat el.

Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, i-a acuzat pe americani că au spioni în cadrul poliţiei şi forţelor armate din ţara sa, marţi seara, într-un interviu radiofonic. Potrivit acestuia, telegrama diplomatică difuzată de WikiLeaks "conţine o serie de informaţii cunoscute doar de poliţie, ceea ce dovedeşte că aceşti oameni (americanii) au infiltrat forţele armate şi poliţia, un secret cunoscut de toată lumea".

Scandalul intervine la doar câteva săptămâni de la demisia ambasadorului Statelor Unite în Mexic, Carlos Pascual, de asemenea, din cauza telegramelor acestui diplomat, dezvăluite de WikiLeaks.

Ambasadorul a hotărât să se "întoarcă la Washington, în baza dorinţei sale personale de a asigura o relaţie puternică între cele două ţări şi a evita ca problemele ridicate de preşedintele (mexican, Felipe) Calderon" să aducă atingere intereselor bilaterale, a declarat, la 19 martie, secretarul de Stat, Hillary Clinton.

În aceste telegrame, ambasadorul american punea la îndoială afirmaţiile preşedintelui Calderon, potrivit cărora Guvernul mexican câştigă teren în lupta contra cartelurilor de droguri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici