Egiptenii au început să voteze în primul scrutin legislativ după înlăturarea lui Hosni Mubarak

Egiptenii au început luni să voteze în primele alegeri legislative după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, un scrutin care intervine într-un context de criză. Alegătorii au format cozi la mai multe secţii de vot din Cairo, încă înainte de deschiderea urnelor la ora 8.00 (8.00, ora României), pentru a participa la vot.

Urmărește
296 afișări
Imaginea articolului Egiptenii au început să voteze în primul scrutin legislativ după înlăturarea lui Hosni Mubarak

Egiptenii au început să voteze în primul scrutin legislativ după înlăturarea lui Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mişcarea Fraţii Musulmani, forţa politică cel mai bine structurată din ţară, dar mult timp aflată în ilegalitate, a format "Partidul Libertăţii şi Justiţiei", pentru a participa la acest scrutin, pe care intenţionează să îl câştige.

Acesta se confruntă cu zeci de partide salafiste (fundamentalişti musulmani), liberale sau de stânga, multe fiind recente şi încă slab implantate.

Numeroşi aleşi ai fostului partid al lui Mubarak, în prezent interzis, îşi încearcă norocul ca independenţi sau sub sigla unor noi partide.

La Zamalek, un cartier din capitala egipteană, sute de persoane de toate vârstele stăteau la coadă, în unele cazuri mai mult de o oră, în prezenţa observatorilor americani.

"Sunt bolnavă şi nu intenţionam să vin, dar după tot ce s-a întâmplat recent, m-am gândit că trebuie să vin", a declarat Samira, în vârstă de 65 de ani. "Timp de 30 de ani, am rămas tăcuţi, acum s-a terminat", a adăugat ea.

Votul de luni vizează o treime din guvernoratele din Egipt - adică 17,5 din totalul de 40 de milioane de alegători - în special Cairo, Alexandria sau Luxor. Fiecare tur de scrutin se derulează pe parcursul a două zile, astfel că secţiile de vot vor fi deschise şi marţi.

După alegerile din Tunisia şi Maroc, Egiptul, ţara cea mai populată din lumea arabă (peste 80 de milioane de locuitori), este a treia care organizează un scrutin major într-o regiune bulversată de "Primăvara arabă".

Campania electorală a fost eclipsată de o intensificare a contestării puterii militare, care s-a soldat cu 42 de morţi şi peste 3.000 de răniţi în confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, în ultimele zile.

Sistemul electoral complex prevede o decupare a ţării în trei regiuni care votează succesiv. Votul pentru Adunarea Poporului (Camera Deputaţilor) se va derula până la 11 ianuarie, apoi va fi urmat în perioada 29 ianuarie-11 martie de alegerile pentru Shura, Camera superioară consultativă.

Viitorul Parlament va fi responsabil cu numirea unei comisii care va trebui să redacteze o nouă Constituţie, o etapă decisivă în tranziţia ţării spre democraţie, promisă după revolta populară care a condus la înlăturarea lui Hosni Mubarak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici