Egiptenii se întorc la vot, după cinci zile de violenţe la Cairo

Egiptenii au început să voteze de miercuri dimineaţa în cel de al doilea tur al alegerilor legislative, organizate într-o treime dintre provinciile ţării, după cinci zile de confruntări între manifestanţi ostili puterii militare şi forţelor de ordine, la Cairo, soldate cu 14 morţi.

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului Egiptenii se întorc la vot, după cinci zile de violenţe la Cairo

Egiptenii se întorc la vot, după cinci zile de violenţe la Cairo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 8.00 (8.00, ora României) într-o treime dintre provinciile egiptene, inclusiv la Gizeh (care cuprinde o mare parte din vestul oraşului Cairo), Suez (nord-est) şi Aswan (sud). Aceste alegeri sunt organizate pentru o treime din totalul mandatelor, care urmează să fie atribuite printr-un scrutin uninominal. Tot acum au loc alegeri şi pentru unele mandate care vor fi atribuite prin scrutin proporţional, care au fost amânate prin hotărâri judecătoreşti, în trei provincii.

Majoritatea mandatelor puse în joc în cadrul scrutinului uninominal vor fi atribuite printr-un "duel" între Fraţii Musulmani şi salafişti. Scrutinul se desfăşoară timp de două zile.

Nivelul de participare la primul tur, desfăşurat acum o săptămână, a atins 67 la sută, a anunţat comisia electorală duminică.

Islamiştii revendică cel puţin 70 la sută dintre voturi în această etapă, după ce au obţinut 65 la sută în cursul primeia, care a debutat la 28 noiembrie.

Este vorba despre cea de a doua etapă a alegerilor pentru Adunarea Poporului (Camera Deputaţilor), care urmează să se încheie în ianuarie, într-o treime dintre provinciile ţării. Ulterior, procedura se va repeta pentru alegerea membrilor Shurei (Camera superioară, consultativă), care urmează să se încheie în martie. Sunt prevăzute şi alegeri prezidenţiale, cu puţin înainte de sfârşitul lui iunie.

Scrutinul, primul de la îndepărtarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, a relevat o "prăpastie" între egiptenii care percep aceste alegeri drept un prim pas spre democraţie şi cei care apreciază că noul Parlament, al cărui rol nu este clar, va permite armatei să păstreze puterea.

Militarii se confruntă cu o intensificare a criticilor, atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru brutalitatea cu care îi tratează pe manifestanţi, utilizarea muniţiei reale şi tratamentul aplicat femeilor.

În pofida acestor violenţe, concentrate în jurul Pieţei Tahrir din Cairo, alegerile s-au desfăşurat paşnic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici