Curtea administrativă egipteană a aprobat sâmbătă intrarea în legalitate a primului partid islamist din Egipt, Wassat al-Gadid, care încearcă de mai mulţi ani să obţină un statut oficial.
Partidul Wassat a fost fondat în 1996 de foşti membri ai mişcării Fraţilor Musulmani, adepţi ai unei interpretări mai liberale a islamului, însă solicitările sale de oficializare au fost respinse în mod constant.
Curtea „a aprobat formarea partidului Wassat al-Gadid, pe care Comitetul pentru partide politice a respins-o anterior”, a precizat agenţia MENA, adăugând că instanţa a decretat că „deciziile Comitetului nu sunt legitime”.
Comitetul, care a fost dizolvat după înlăturarea de la putere a regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, era prezidat de secretarul general al Partidului Naţional Democrat.
Instanţa administrativă a apreciat că programul prezentat de Wassat al-Gadid „contribuie la viaţa politică” egipteană. Partidul, condus de Abou al-Ala Madi, fost membru al mişcării Fraţilor Musulmani, are relaţii tensionate cu aceasta, aflată în ilegalitate din 1954.
Şi Fraţii Musulmani, a căror activitate a fost tolerată de facto în Egipt, au anunţat marţi că intenţionează să înfiinţeze un partid politic.
Guvernul egiptean a anunţat, tot sâmbătă, că va elibera în curând 222 de deţinuţi politici. „Premierul Ahmad Shafik a anunţat că au mai rămas 487 de deţinuţi politici, iar guvernul va elibera 222 dintre aceştia”, a afirmat agenţia MENA.
Dintre cei 487 de deţinuţi, numai câţiva au fost arestaţi în cele 18 zile de revolte populare, în urma cărora regimul preşedintelui Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere.
Shafik a declarat că există „numai un mic grup de persoane arestate în timpul revoluţiei din 25 ianuarie, nu mai mult de câteva, iar eliberarea lor este analizată acum”, a precizat MENA.
Eliberarea deţinuţilor politici este una dintre principalele revendicări ale grupurilor de tineri şi ale grupărilor de opoziţie care au participat la manifestaţiile împotriva fostului regim egiptean.
Shafik a afirmat că încearcă să clarifice şi situaţia tinerilor daţi dispăruţi în timpul revoltei. Unul dintre principalii militanţi pentru drepturile omului din Egipt, avocatul Gamal Eid, declarase marţi că sute de persoane sunt încă date dipsărute, sugerând că o parte dintre acestea s-ar putea afla în custodia forţelor armate.
Premierul egiptean a anunţat şi o remaniere limitată a guvernului în viitorul apropiat. „În perioada următoare, va avea loc o schimbare limitată în structura guvernului”, a spus el.
Militanţii prodemocraţie cer ca actualul guvern să fie înlocuit cu un Cabinet format din tehnocraţi. Shafik a fost numit la conducerea guvernului de Mubarak, într-una dintre ultimele încercări ale acestuia de a pune capăt protestelor.