Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat marţi că Statele Unite îşi propun să asigure încă 200 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 de la Pfizer şi partenerul său BioNTech şi Moderna Inc până în vară.
Comisia Europeană elaborează o propunere de restricţionare a exporturilor de vaccin COVID-19 pe fondul întârzierilor în livrarea vaccinului AstraZeneca şi a altor probleme de aprovizionare, relatează Reuters.
„Majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare nu vor avea acces la scară largă la vaccinuri înainte de 2023”, a declarat Agathe Demarais, directorul Economist Intelligence Unit, divizia de cercetare a Grupului Economist, în studiul său.
„Unele dintre aceste ţări – în special cele mai sărace, cu un profil demografic tânăr – ar putea pierde motivaţia de a distribui vaccinuri, mai ales dacă boala s-a răspândit pe scară largă sau dacă costurile asociate se dovedesc prea mari.”
Este puţin probabil ca majoritatea ţărilor din Africa să primească o acoperire de vaccinare pe scară largă până la începutul anului 2023, în timp ce multe ţări asiatice nu vor avea acces larg la vaccinuri până la sfârşitul anului 2022.
Raportul menţionează că livrările de vaccinuri către ţările sărace prin sistemul global de partajare a vaccinurilor COVAX, susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pot fi lente din cauza întârzierilor în livrarea şi a infrastructurii slabe din lumea în curs de dezvoltare.
COVAX a declarat că 1,8 miliarde de doze vor fi furnizate celor 92 de ţări cele mai sărace în 2021 şi că ar corespunde unei acoperiri de aproximativ 27% a populaţiilor din aceste ţări.