Elon Musk, de teama izbucnirii celui de-al treilea război mondial, a restricţionat accesul Ucrainei la sateliţii Starlink

Elon Musk susţine că a prevenit escaladarea conflictului ruso-ucrainean la nivel mondial prin restricţionarea utilizării sateliţilor Starlinks de către armata ucraineană.

Urmărește
10661 afișări
Imaginea articolului Elon Musk, de teama izbucnirii celui de-al treilea război mondial, a restricţionat accesul Ucrainei la sateliţii Starlink

Sursa Foto - Wikipedia Commons

„Starlink este coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, în special în linia frontului, unde aproape toate celelalte conexiuni la internet au fost distruse. Dar nu vom permite escaladarea conflictului care ar putea duce la al treilea război mondial”, a scris CEO-ul de la SPACE X pe platforma sa de socializare, Twitter. 

Elon Musk crede că sateliţii săi ar putea furniza prea multe informaţii ucrainenilor. Utilizarea sateliţilor săi de către ucraineni pentru a efectua atacuri asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei l-ar putea determina pe dictatorul rus Vladimir Putin să considere atacurile coordonate de o tehnologie spaţială de fabricaţie americană drept un act ostil şi să declare război total împotriva NATO 

Compania spaţială americană, fondată de antreprenorul miliardar, a furnizat gratuit serviciul său de internet prin sateliţii Starlink pentru a menţine Ucraina online încă de la începutul războiului, deoarece infrastructura ucraineană a fost grav afectată de atacurile ruseşti.

Săptămâna trecută, preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat că serviciul de internet furnizat de SPACE X ce a fost folosit de forţele ucrainene pentru a pilota dronele, „nu a fost niciodată menit să fie folosit în scop militar”, adăugând că a luat măsuri pentru a-i reduce utilizarea, fără a preciza ce măsuri au fost luate. 

Vestea a stârnit scandal în Ucraina, consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak scriind pe Twitter dacă companiile ar trebui să decidă dacă sunt sau nu „de partea Ucrainei şi a dreptului la libertate”. 

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat pentru POLITICO că până acum nu au existat „probleme” cu terminalele Starlink din Ucraina, adăugând că acestea „au salvat zilnic mii de vieţi”.

În octombrie anul trecut, el şi-a exprimat îngrijorarea de posibila escaladare a conflictului ruso-ucrainean într-o serie de tweet-uri şi chiar a încercat să propună un plan controversat de pace în conformitate cu dorinţele Kremlinului.

Propunerea sa a atras critici din partea susţinătorilor Ucrainei.

Mai târziu în aceeaşi lună, Musk a spus că nu mai este dispus să plătească pentru terminalele Starlink din Ucraina şi a cerut Departamentului Apărării al SUA să-i plătească factura, dar ulterior s-a răzgândit şi a decis să menţină serviciul gratuit de internet pentru ucraineni. 

Între timp, aliaţii NATO se pregătesc să livreze tancuri şi noi piese de artilerie cu rază lungă Ucrainei pentru a-şi recupera teritoriile pierdute, fapt ce a stârnit furia regimului putinist care continuă să ameninţe cu escaladarea războiului şi recurgerea la arme nucleare. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici