Prima pagină » Știri externe » Elon Musk, în vizorul UE. Autoritățile europene de reglementare pregătesc sancțiuni majore împotriva platformei X

Elon Musk, în vizorul UE. Autoritățile europene de reglementare pregătesc sancțiuni majore împotriva platformei X

Autoritățile europene de reglementare a conținutului pe platformele digitale iau în considerare amendarea platformei X, deținută de miliardarul Elon Musk, cu peste un miliard de dolari.
Elon Musk, în vizorul UE. Autoritățile europene de reglementare pregătesc sancțiuni majore împotriva platformei X
Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto
Diana Nunuț
04 apr. 2025, 15:41, Economic

Autoritățile de reglementare din UE pregătesc sancțiuni majore împotriva platformei X, deținută de Elon Musk, pentru încălcarea legii privind combaterea conținutului ilicit și a dezinformării pe rețelele sociale, potrivit a patru surse citate de The New York Times.

Sancțiunile ar urma să includă o amendă și cereri de modificare a produselor, au declarat persoanele, iar acestea ar urma să fie anunțate în decursul acestei veri. Astfel, ar fi primele sancțiuni emise în temeiul noii legi a UE – Digital Services Act (DSA) – care obligă companiile de social media să își supravegheze serviciile.

Ancheta asupra X a început în 2023, iar autoritățile de reglementare au emis anul trecut o decizie preliminară conform căreia X a încălcat legea. Cu toate acestea, amenda ar putea fi evitată în cazul în care platforma X se va alinia solicitărilor autorităților europene de reglementare a conținutului online.

X, vizată de o a doua investigație

X se confruntă și cu o a doua investigație a UE, în cadrul căreia oficialii europeni construiesc un caz conform căruia abordarea nepăsătoare a X în ceea ce privește controlul conținutului generat de utilizatori a transformat-o într-un centru al discursurilor ilegale de incitare la ură, al dezinformării și al altor materiale care sunt considerate ca subminând democrația în blocul celor 27 de națiuni, relevă sursa citată.

DSA a devenit un subiect de discuție transatlantică privind libertatea de exprimare, vicepreședintele american JD Vance comparând în februarie reglementările UE cu cenzura digitală.

Conform Digital Services Act, companiile găsite vinovate pot fi amendate cu până la 6% din veniturile lor globale, deși autoritățile de reglementare rareori urmăresc cea mai mare sancțiune posibilă.