Elveţia a livrat Rusiei bunuri de uz militar, în pofida războiului din Ucraina

Elveţia a livrat, în 2014, Rusiei produse militare constând în materiale textile folosite pentru plasele de camuflaj şi uniforme ultramoderne, autorităţile de la Berna motivând livrarea prin faptul că înţelegerea a avut loc înainte de impunerea sancţiunilor, scrie presa elveţiană.

Urmărește
1055 afișări
Imaginea articolului Elveţia a livrat Rusiei bunuri de uz militar, în pofida războiului din Ucraina

Elveţia a livrat Rusiei bunuri de uz militar, în pofida războiului din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a confirmat, duminică, faptul că a permis livrarea de bunuri care pot fi utilizate în scop militar, în valoare de 90 de milioane de franci elveţieni (91,4 milioane de euro), către Rusia, deoarece contractul a fost încheiat înainte de impunerea sancţiunilor, la sfârşitul lunii august 2014, relatează swissinfo.ch.

Potrivit SonntagsZeitung, este vorba de materiale textile de ultimă generaţie care permit sustragerea de la detectarea radarului. Aceste materiale, care au o varietate de aplicaţii militare, printre care confecţionarea de uniforme ultramoderne şi plase de camuflaj, reprezintă cel mai mare export de bunuri militare din Elveţia către Rusia.

Uniunea Europeană a înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei la sfârşitul lunii iulie 2014, iar Elveţia i-a urmat exemplul o lună mai târziu. Guvernul de la Berna a decis, la finalul lunii august 2014, să interzică "exportul, importul şi tranzitul de bunuri de uz militar şi civil" din şi către Rusia. Cu toate acestea, notează SonntagsZeitung, exportul materialelor textile a fost realizat, anul trecut, în două tranşe. SECO a justificat această decizie prin faptul că sancţiunile nu vizau şi contractele încheiate înainte de 27 august 2014.

"O astfel de tranzacţie nu ar fi fost permisă" dacă s-ar fi semnat contractul după intrarea în vigoare a sancţiunilor, a precizat, pentru SonntagsZeitung, purtătorul de cuvânt al SECO, Fabian Maienfisch.

Mai mulţi politicieni elveţieni au fost "şocaţi" de faptul că livrarea a fost făcută, considerând decizia "inacceptabilă" şi nepotrivită în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Pe de altă parte, parlamentarul Maximilian Reimann de la Partidul Popular Elveţian (SVP) a declarat publicaţiei citate că Elveţia "nu trebuie să fie mai catolică decât Papa" în această situaţie.

SonntagsZeitung notează că, în situaţii similare, alte ţări, printre care Franţa şi Germania, nu au permis derularea unor contracte cu Rusia,chiar dacă fuseseră încheiate înainte de impunerea sancţiunilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici