Prima pagină » Știri externe » Elveția declară că nu va riposta împotriva tarifelor lui Trump

Elveția declară că nu va riposta împotriva tarifelor lui Trump

Deși este țara cu cele mai mari taxe comerciale impuse de administrația Trump după China, Elveția a exclus orice ripostă. „Suntem dezamăgiți, dar o escaladare a conflictului nu este în interesul Elveției”, a avertizat Karin Keller-Sutter, actualul președinte al Confederației Elvețiene, a relatat cotidianul Le Monde.
Elveția declară că nu va riposta împotriva tarifelor lui Trump
Maria Miron
07 apr. 2025, 18:52, Economic

Analiștii Le Monde au amintit, duminică, poziția pașnică a președintelui elvețian în exercițiu față de anunțul ostilităților comerciale între America și Europa, făcut de JD Vance în februarie, când Karin Keller-Sutter și Viktor Orban au fost singurii lideri europeni care nu s-au declarat șocați de discursul vicepreședintelui SUA.

Reprezentații Confederației Elvețiene au avertizat că o intensificare a conflictului nu este în beneficiul țării lor, chiar dacă Elveția pare grav afectată, fiind inclusă de Washington pe lista țărilor cu „metode comerciale neloiale” cu unul dintre cele mai mari tarife comerciale pentru exporturile către SUA, 32%.

Elveția este al șaselea cel mai mare investitor străin în Statele Unite, cu aproape 371 de miliarde de euro investiți, iar companiile elvețiene generează aproape un sfert de milion de locuri de muncă în Statele Unite, considerându-se drept actori indispensabili Americii în cercetare și dezvoltare. Statele Unite au fost favorizate în relațiile economice ale Elveției, chiar în defavoarea țărilor europene. Un exemplu esta vara anului 2021, când avioanele de vânătoare F-35 au fost preferate de Elveția în fața avionului de luptă francez Rafale, după o intervenție „amicală” a președintelui Biden. Toate acestea i-au făcut pe oficialii elvețieni să creadă că țara lor va fi imposibil de atins de taxele anunțate de Vance încă din februarie, la conferința de securitate de la München.

Elveția și Ungaria, singurele state care au tăcut la anunțul noilor taxe impuse de SUA

Discursul agresiv al vicepreședintelui american, la München, a stârnit reacții în rândul liderilor Europei, care au ripostat cu diferite declarații, mai puțin Elveția și Ungaria. Karin Keller-Sutter, președintele în exercițiu, a considerat discursul drept unul „liberal, într-un sens foarte elvețian”, considerând că va avea parte de un „tratament preferențial”, scrie sursa citată.

Dar Elveției i-a fost impus un tarif de 32 %, apropiat de cel al principalului rival comercial al Statelor Unite – China (35%), și mult mai mare decât cel aplicat țărilor din Uniunea Europeană (20%) sau altor țări europene, precum Regatul Unit sau Norvegia, care sunt taxate cu doar 10 %.

Industria farmaceutică, campioana Elveției la exporturile către Statele Unite, cu 31 de miliarde de franci elvețieni, nu este atinsă deocamdată de noile taxe vamale. În schimb, sunt afectate industria ceasurilor, cu 4,4 miliarde de franci elvețieni din vânzări către Statele Unite în 2024, și industria instrumentelor de precizie, cu 3,8 miliarde de franci elvețieni.

Elveția, neutră și conciliantă

Forțată să rămână neutră și conciliantă, Confederația Elvețiană va alege alte tactici de negociere, reprezentând „concesii către Statele Unite”, potrivit mențiunilor lui Thierry Burkart, liderul partidului liberal-radical. Unul dintre acestea este eliminarea barierelor non-tarifare, cum ar fi moratoriul asupra ingineriei genetice (ridicarea restricțiilor legate de utilizarea organismelor modificate genetic în agricultură) sau legea Netflix (care impune platformelor de streaming să investească în Elveția o anumită sumă din veniturile pe care le generează).

Ca să poată negocia tariful de 32%, elvețienii au în vedere și reducerea taxelor impuse unor produse agricole importante pentru americani, precum sunt carnea de vită sau portocalele, și economii la capitolul cheltuielilor sociale pentru a nu lovi companiile deja penalizate de schimbarea paradigmei vamale: „Este clar că statul trebuie să fie și mai atent să nu crească subvențiile și impozitele”.