În interviul acordat ziarului Le Temps, Keller-Sutter a apreciat că discursul lui Vance reflectă valori liberale pe care le împărtăşeşte şi Elveţia, în special principiul ascultării vocii populaţiei.
„A fost o pledoarie pentru democraţia directă. Se poate citi aşa”, a declarat preşedinta elveţiană, făcând referire la sistemul politic al ţării sale, cunoscut pentru utilizarea frecventă a referendumurilor, notează AFP.
Discursul lui Vance, susţinut joi la München, a provocat nemulţumiri în special în Germania, după ce a criticat limitarea libertăţii de exprimare în Europa şi excluderea partidelor care îşi exprimă îngrijorarea faţă de imigraţie. Vicepreşedintele american a atacat „comisarii” Uniunii Europene şi a avertizat că libertatea de exprimare este „în retragere” pe continent.
Referitor la anunţul recent al preşedintelui Trump privind discuţiile cu Vladimir Putin despre un posibil armistiţiu în Ucraina, Keller-Sutter a îndemnat la calm. Ea a explicat că „metoda lui Trump este de a face un anunţ şi apoi lucrurile evoluează”, sugerând că nu este necesar să existe panică după fiecare declaraţie. Preşedinta elveţiană a subliniat însă că orice negocieri de pace trebuie să implice nu doar SUA şi Rusia, ci şi Ucraina, Europa şi ţările din Sud.