- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elveţienii aprobă extinderea acordurilor de liberă circulaţie (Video)
Cetăţenii români şi bulgari vor putea beneficia de dreptul la liberă circulaţie în Elveţia cel mai devreme de la 1 aprilie, însă întregul proces se va desfăşura în mai multe etape, timp de şapte ani, a declarat, duminică, ministrul elveţian al Justiţiei, Eveline Widmer-Schlumpf.
Elveţienii aprobă extinderea acordurilor de liberă circulaţie
Ea a apreciat că, la referendumul de duminică, "populaţia elveţiană a făcut o alegere pragmatică şi orientată către viitor".
Aproape 60 la sută dintre elveţieni au votat în favoarea confirmării şi extinderii pentru România şi Bulgaria a acordurilor aflate în vigoare începând din 2002.
Rezultatele referendumului au fost salutate şi de ministrul elveţian de Externe, Micheline Calmy-Rey, care s-a declarat "mândră că este elveţiană". Ea a apreciat că aprobarea masivă a măsurilor supuse referendumului confirmă "calea bilaterală" aleasă de Elveţia alături de principalul său partener economic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Ministrul Economiei, Doris Leuthard, a apreciat că sfârşitul acestei săptămâni "a consolidat locul Elveţiei pe scena internaţională".
Şi mediile economice elveţiene au salutat rezultatul referendumului, federaţia companiilor elveţiene Economiesuisse afirmând că "populaţia elveţiană nu s-a lăsat condusă de temeri de moment, ci a gândit pe termen lung". Purtătorul de cuvânt al federaţiei, Urs Rellstab, a declarat că aprobarea acordurilor garantează şi accesul companiilor elveţiene pe piaţa celor 27 de state membre UE, destinaţia a două treimi din exporturile elveţiene.
Începând din 2002, când au intrat în vigoare acordurile de liberă circulaţie între Elveţia şi UE, 200.000 de europeni s-au instalat şi lucrează în Elveţia, în timp ce 400.000 de elveţieni lucrează în state ale Uniunii Europene.
Comitetul "companiilor pentru acordurile bilaterale", format din 500 de întreprinzători, consideră că rezultatul referendumului va consolida poziţia economiei elveţiene. "Companiile elveţiene vor beneficia în continuare de condiţii-cadru clare în relaţia cu principalul partener comercial al Elveţiei. Acest lucru este foarte important pentru a face faţă conjuncturii economice dificile care se anunţă", a afirmat comitetul.
Şi H+, asociaţie în care sunt reprezentate spitale, clinici şi instituţii medicale, a salutat "o decizie inteligentă şi pragmatică", reamintind că aproximativ o treime din personalul spitalelor elveţiene provine din ţările UE.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO