- Home
- Externe
- GENEVA, (28.02.2013, 16:00)
- Stefan Costin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elveţienii vor vota duminică asupra limitării salariilor exagerate ale directorilor de companii
Elveţienii vor vota duminică asupra "salariilor abuzive" ale directorilor de companii, sumele astronomice pe care aceştia şi le ofereau ajungând să convingă 100.000 de persoane să semneze o iniţiativă cetăţenească care dechide procedura de vot.
Urmărește
154 afișări
Elveţienii vor vota duminică asupra limitării salariilor exagerate ale directorilor de companii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Iniţiativa cetăţenească este un drept al cetăţenilor elveţieni, prin care aceştia pot face propuneri de modificări legislative. Dacă iniţiativa reuşeşte (sunt strânse 100.000 de semnături la nivel federal, într-un interval de 18 luni), atunci aceasta este supusă la vot, prin referendum.
Textul supus duminică votului popular, denumit Iniţiativa Minder, după numele iniţiatorului său, reîntăreşte considerabil drepturile acţionarilor, în scopul de a împiedica acordarea de salarii şi bonusuri prea mari, precum cel de 15 milioane de franci elveţieni (12 milioane de euro) acordat în 2011 directorului Novartis, 10 milioane lui Ernst Tanner, directorul Lindt & Sprüngli, 12,5 milioane şefului Roche, Severin Schwan, sau 11,2 milioane directorului Nestlé, Paul Bulcke.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Dacă cetăţenii elveţieni vor accepta această iniţiativă, după cum estimează sondajele, Elveţia "va avea cel mai rigid drept comercial din lume", au avertizat oponenţii proiectului, reuniţi într-un comitet denumit "Nu iniţiativei Minder".
Pentru Thomas Minder, director al Trybol SA, o IMM de familie, specializată în igienă orală şi a părului, derapajele salariale ale marilor directori se explică prin lipsa acţiunii consiliilor de administraţie, "incapabili să controleze salariile conducerii", potrivit unei declaraţii extrase dintr-un interviu acordat publicaţiei Le Temps.
În loc să facă rezerve, apoi să acorde dividende de cel puţin 5% acţionarilor, după cum prevede legea, consiliile de administraţie au acordat "salarii astronomice" directorilor, "înainte de orice".
Pentru a preveni ca asemenea abuzuri să continue, Thomas Minder nu vede decât o soluţie, anume împuternicirea acţionarilor astfel încât aceştia să poată decide asupra sumelor salariilor directorilor.
Textul are în vedere doar companiile listate la Bursă, deoarece "acolo sunt cele mai flagrante abuzuri", a declarat pentru AFP Paolo Bernasconi, fost procuror din cantonul Tessin, în prezent avocat, susţinător al iniţiativei Minder.
Bernasconi a mai explicat că această iniţiativă s-a lovit de bariere "fără precendent" din partea tuturor instanţelor publice, "Guvernul, Parlamentul, partidele politice, patronatele, şi chiar anumite sindicate", care vorbesc despre "mii de locuri de muncă pierdute în Elveţia", în cazul în care textul de lege va fi acceptat.
Textul de lege interzice şi primele de tip "golden hello" şi "golden goodbye", acordate directorilor unei companii la angajare, sau la momentul plecării din funcţie.
Prima de plecare de 72 de milioane de franci elveţieni (60 de milioane de euro), pe care consiliul de administraţie al Novartis a prevăzut-o pentru viitorul fost preşedinte, Daniel Vasella, a provocat săptămâna trecută un protest de amploare. Vasella, care a fost în ultimii ani cel mai bine plătit director din Elveţia, a ales să renunţe, în cele din urmă, la această primă.
Textul de lege mai prevede ca directorii să nu mai poată primi primele, în momentul achiziţiei de către o companie sau a vânzării unui sector de activitate.
Iniţiativa prevede ca membrii consiliului de administraţie sau directorii să poată fi trimişi la închisoare şi să plătească amenzi echivalente câştigurilor pe o perioadă de şase ani, în cazul în care nu vor respecta principalele dispoziţii.
Textul a fost contestat vehement de autorităţile elveţiene, îndeosebi de Guvern şi Parlament, care au demarat o contrainiţiativă, mai puţin reformatoare, care "să nu pericliteze succesul economic al Elveţiei".
Contrapropunerea se va aplica tuturor societăţilor elveţiene, listate sau nu, acordând mai multă putere consultativă acţionarilor.
Minder şi-a lansat ideea în 2006, şi a aşteptat vreme de şapte ani pentru ca textul să fie prezentat electoratului, deoarece Parlamentul elveţian a frânat în repetate rânduri procesul, înainte să avanseze o contrapropunere mai puţin ambiţioasă.
Dacă texul lui Minder va fi adoptat, acesta va intra în vigoare după un an. Guvernul elveţian va trebui să redacteze un proiect de lege care să respecte principalele dispoziţii ale iniţiativei, după care să supună proiectul votului Parlamentului. În lipsa unei majorităţi, va intra automat în vigoare contrapropunerea.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe