Activiştii Greenpeace în caiace şi bărci au împiedicat petrolierul Ust Luga să descarce mii de tone de petrol rusesc în port. Acţiunea a avut loc în fiordul Oslo, în portul petrolier Slagentangen, deţinut de Esso, o filială norvegiană a companiei americane ExxonMobil.
Activiştii solicită guvernului norvegian să interzică importul de combustibili fosili ruşi şi cer ca Esso să-şi anuleze contractele de cumpărare de combustibili fosili din Rusia în această perioadă de război.
Activiştii aflaţi într-o barcă s-au legat de lanţul de ancoră pentru a împiedica Ust Luga să meargă la cheu şi să descarce.
Activiştii aflaţi în caiace au afişat bannere pe care scrie „Petrolul alimentează războiul”, „Nu mai alimentaţi războiul” şi „Nu războiului”.
Activistul şi şeful Greenpeace Norvegia, Frode Pleym, a declarat: „Petrolul nu se află doar la baza crizei climatice, ci şi a războaielor şi conflictelor. Suntem şocaţi de faptul că Norvegia funcţionează ca un port liber pentru petrolul rusesc, despre care ştim că finanţează războaiele lui Putin. În aceste două luni de război de agresiune a Rusiei, am văzut imagini oribile şi cunoaştem suferinţa inimaginabilă a populaţiei civile nevinovate din Ucraina. Faptul că guvernul nostru permite în continuare importul de combustibili fosili ruşi în situaţia actuală este de neînţeles”.
Ust Luga este încărcat cu 95.000 de tone de kerosen pentru avioane, cu o valoare de piaţă de 116 milioane de dolari americani. Petrolierul este operat de Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia. Cel mai mare acţionar al Novatek este oligarhul Leonid Mikhelson, care are legături strânse cu Vladimir Putin. O treime din veniturile de export ale Rusiei provin din petrol, iar Europa cumpără aproape trei sferturi din acest petrol.
„Preşedintele ucrainean a făcut apel la Europa să oprească combustibilii fosili ruşi. Şi pe bună dreptate. Sursele de venit ale lui Putin trebuie secate imediat, iar interzicerea importului de petrol este un lucru foarte bun. Trebuie să facem ca acest război să înceteze”, a declarat Pleym.
Greenpeace Norvegia a trimis scrisori ferme atât către Esso, cât şi către guvernul norvegian, cerând să se pună capăt tuturor importurilor cu petrol şi gaze ruseşti.