- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emiratele Arabe Unite au lansat primul rover lunar construit în ţările arabe
O rachetă SpaceX Falcon 9 a fost lansată duminică de la staţia spaţială Cape Canaveral din Florida, transportând în spaţiu primul vehicul spaţial lunar construit de arabi, relatează CNN.
FOTO Twitter/AA
Roverul Rashid a fost construit de Centrul spaţial Mohammed bin Rashid din Dubai (MBRSC), din Emiratele Arabe Unite (EAU), şi este livrat de modulul HAKUTO-R, proiectat de compania japoneză de explorare lunară ispace. Dacă va avea succes, HAKUTO-R va deveni, de asemenea, prima navă spaţială comercială care va efectua o alunizare.
Misiunea urmează o rută cu consum redus de energie către Lună şi ar trebui să ajungă în aprilie 2023. Odată ajuns acolo, roverul va petrece o zi lunară (echivalentul a 14,75 de zile pe Pământ) la suprafaţă, desfăşurând principalele operaţiuni. Va petrece o a doua zi lunară desfăşurând operaţiuni secundare, dacă va supravieţui mediului nocturn dur al Lunii, înainte de a fi scos din uz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Programat să aterizeze în craterul Atlas din partea de nord-est a Lunii, roverul a fost proiectat să reziste în timpul nopţii lunare, când temperaturile pot ajunge până la -183°C.
Watch Falcon 9 launch ispace’s HAKUTO-R Mission 1 to a lunar transfer orbit → https://t.co/bJFjLCzWdK https://t.co/LlHRsCpqHI
— SpaceX (@SpaceX) December 11, 2022
Roverul Rashid, denumit după regretatul şeic Rashid Al Saeed, fostul conducător al Dubaiului, va analiza suprafaţa lunară şi va efectua experimente pentru a înţelege mai multe despre praful lunar. Particulele de praf lunar ascuţite ca nişte lame de ras pot să se lipească şi să erodeze costumele spaţiale şi echipamentele, cauzând probleme operaţionale pentru astronauţi.
Roverul va fi alimentat în întregime cu energie solară şi este echipat cu patru camere, inclusiv una microscopică şi una termică.
Lansarea are loc la scurt timp după cea a misiunii lunare Artemis I a NASA şi marchează primul pas în ambiţiosul program de explorare a Lunii al Emiratelor Arabe Unite. Statul intenţionează să trimită pe Lună mai multe vehicule, inclusiv rovere şi orbitale, cu un al doilea rover planificat să fie lansat în 2025.
Construcţia roverului Rashid Rover de 10 kg şi cu patru roţi a început în 2017 la MBRSC. Acesta a fost proiectat de o echipă în întregime emirateză.
MBRSC foloseşte misiunea şi pentru a alimenta planurile ambiţioase pentru o colonie pe Marte, sperând să construiască prima aşezare umană pe Planeta Roşie până în 2117.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO