- Home
- Externe
- (01.04.2021, 17:54)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emisar ONU: Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil
- Emisar ONU: În Myanmar există riscuri majore de izbucnire a unui război civil.
- Christine Schraner Burgener: "Myanmarul a intrat pe spirala unui stat anarhic. Riscurile unui război civil sunt la un nivel fără precedent".
- Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea premierului Aung San Suu Kyi şi a preşedintelui Win Myint.
Urmărește
392 afișări
Emisar ONU: Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil
Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil din cauza loviturii de stat militare, avertizează emisarul special al Naţiunilor Unite, Christine Schraner Burgener, cerând Consiliului de Securitate ONU măsuri urgente pentru restabilirea democraţiei.
"Myanmarul a intrat pe spirala unui stat anarhic. Riscurile unui război civil sunt la un nivel fără precedent", a declarat Christine Schraner Burgener, conform agenţiei Associated Press, cerând Consiliului de Securitate ONU să analizeze posibilitatea unei "acţiuni potenţial semnificativă" pentru înlăturarea regimului militar şi restabilirea democraţiei.
"Acest lucru riscă să se întâmple sub ochii noştri, iar un eşec în oprirea escaladării atrocităţilor va avea pe termen lung costuri mult mai mari pentru întreaga lume, mai ales pentru vecinii Myanmarului şi pentru regiune, decât o investiţie acum în prevenirea unei astfel de situaţii", a subliniat emisarul ONU.
Christine Schraner Burgener a prezentat cifre furnizate de Asociaţia pentru Asistenţă destinată Deţinuţilor Politici (AAPP). Conform organizaţiei, cel puţin 536 de protestatari au fost ucişi de regimul militar din Myanmar, iar alte 2.729 de persoane au fost arestate după lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie.
În regiunea Kayin s-au intensificat confruntările cu grupul separatist Armata de Independenţă din Kachin. În plus, în zone din estul şi vestul Myanmarului, grupări militare locale sunt din ce în ce mai indignate de "brutalitatea armatei" şi ar putea riposta.
Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016. Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Care este cel mai mare pericol pentru România? Răspunsul lui Iohannis
-
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare
-
Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: PNL e pregătit să-şi asume răspunderea
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Un nou canal Suez? Criza provocată de nava Ever Given ar putea duce la construcţia unui nou canal. Cum arată planurile ONU
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe