Emisarul american Hochstein va purta discuţii privind încetarea focului cu oficiali libanezi - surse Reuters

Trimisul SUA, Amos Hochstein, va purta luni discuţii cu oficiali libanezi la Beirut cu privire la condiţiile pentru o încetare a focului între Israel şi Hezbollah, susţinut de Iran, au declarat două surse pentru Reuters.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Emisarul american Hochstein va purta discuţii privind încetarea focului cu oficiali libanezi - surse Reuters

Emisarul american Hochstein va purta discuţii privind încetarea focului cu oficiali libanezi - surse Reuters

Discuţiile de încetare a focului se poată în timp ce Israelul şi-a extins campania aeriană asupra activelor grupului în timpul nopţii noapte.

În timp ce Hochstein va milita probabil pentru calm, după un an de lupte în care Israelul a ucis lideri ai Hezbollah din Liban şi ai Hamas din Gaza, SUA au precizat că vor arăta un sprijin neclintit Israelului, în ciuda numărului tot mai mare de morţi.

Armata americană a trimis de urgenţă Israelului sistemul său antirachetă avansat, iar acesta este acum „la locul lui”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei călătorii la Kiev.

Austin a refuzat să spună dacă sistemul Terminal High Altitude Area Defense, sau THAAD, este operaţional. Dar a adăugat: „Avem capacitatea de a-l pune în funcţiune foarte rapid şi suntem în pas cu aşteptările noastre”.

Israelul a atacat peste noapte situri din Beirut, sudul Libanului şi valea Bekaa despre care a afirmat că sunt folosite de Hezbollah pentru a-şi finanţa operaţiunile. Sute de familii au părăsit casele din apropierea locaţiilor vizate înainte de atacuri, fără a fi raportate victime.

Ce condiţii cere Israelul pentru a pune capăt războiului din Liban

Israelul ar fi dat Statelor Unite un document cu condiţiile sale pentru o soluţie diplomatică care să pună capăt războiului din Liban, a raportat Axios duminică, citând doi oficiali americani şi doi oficiali israelieni.

Israelul a cerut ca forţelor sale să li se permită să se angajeze în „aplicarea activă” pentru a se asigura că Hezbollah nu se reînarmează şi nu îşi reconstruieşte infrastructura militară în apropierea frontierei, a raportat Axios, citând un oficial israelian.

Israelul doreşte, de asemenea, ca forţele sale aeriene să aibă libertate de operare în spaţiul aerian libanez, a adăugat raportul. Un oficial american a declarat pentru Axios că este foarte puţin probabil ca Libanul şi comunitatea internaţională să fie de acord cu condiţiile Israelului.

Hochstein urmează să se întâlnească luni cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, şi cu preşedintele parlamentului, Nabih Berri.

Berri a declarat la sfârşitul săptămânii pentru postul de televiziune Al-Arabiya că vizita lui Hochstein este „ultima şansă înainte de alegerile din SUA” de a ajunge la un armistiţiu şi a afirmat că va respinge orice amendament la Rezoluţia 1701 a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a pus capăt ultimului conflict sângeros dintre Hezbollah şi Israel în 2006.

Luptele transfrontaliere dintre Israel şi Hezbollah au izbucnit în urmă cu un an, când grupul a început să lanseze rachete în sprijinul grupului militant palestinian Hamas din Gaza. La începutul lunii octombrie, Israelul a lansat un atac terestru în Liban, în încercarea de a stabiliza regiunea de frontieră pentru cetăţenii săi care au fugit de atacurile cu rachete din nordul Israelului. Israelul a asasinat, de asemenea, figuri importante ale Hezbollah, inclusiv pe liderul său veteran Hassan Nasrallah, care a fost ucis într-un atac aerian în suburbiile sudice ale Beirutului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici