- Home
- Externe
- PARIS/BERLIN, (19.02.2021, 22:49)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emmanuel Macron insistă pentru autonomia strategică a UE şi evocă problema sistemelor balistice
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, în discursul rostit vineri la Ediţia specială a Conferinţei pentru Securitate de la München, pentru consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene, subliniind că ţările europene trebuie consultate în privinţa instalării unor sisteme balistice.
Urmărește
1742 afișări
Emmanuel Macron insistă pentru autonomia strategică a UE şi evocă problema sistemelor balistice
Preşedintele Franţei a argumentat că ideea autonomiei strategice a Europei şi investiţiile în apărare nu intră în contradicţie cu angajamentele în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
"Europa va trebui să majoreze contribuţiile bugetare pentru apărare, atingerea acelui nivel de 2%. Cred că este foarte important, este un mod de reechilibrare a relaţiei transatlantice, să îi asigurăm pe partenerii americani că suntem parteneri de încredere şi responsabili. Cred că o Uniune Europeană care investeşte mai mult în apărare este mai credibilă în cadrul NATO. Reducem astfel contribuţia SUA în parteneriat, ne asumăm responsabilităţi, arătăm că suntem de încredere. În plus, avem nevoie ca Europa să facă mai mult în regiunile învecinate", a declarat Emmanuel Macron la Ediţia specială a Conferinţei pentru Securitate de la München, un eveniment desfăşurat în format online.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Emmanuel Macron a argumentat că Statele Unite se concentrează mai mult spre zona Pacificului, astfel că Uniunea Europeană trebuie să asume responsabilităţi mai mari în domeniul apărării.
"În trecut, NATO se concentra total pe Europa şi pe zonele vecine. Cred că este momentul să asumăm mai mult responsabilităţile propriei apărări. Europa, Uniunea Europeană, principalele state membre trebuie să fie parte a soluţiei propriei securităţi. Atunci când vorbim de arhitectura securităţii, când vorbim cu Rusia sau China despre rachete balistice sau despre rachete care implică ţările noastre, noi trebuie să fim parte a procesului de negocieri. Când vorbim de securitatea la frontierele noastre, este normal ca uneori Statele Unite să poată decide să se implice mai puţin, dacă depindem prea mult de Statele Unite în cadrul NATO, putem ajunge în situaţia de a nu mai fi protejaţi la frontierele noastre (...). Deci cred că trebuie să fim parteneri de încredere, cred în NATO, cred că NATO are nevoie de un nou impuls politic, o clarificare a conceptului strategic, NATO are nevoie de o abordare politică şi cred că cea mai bună implicare a Europei în cadrul NATO este să fie mai mult responsabilă de propria securitate şi să fie mai mult responsabilă de această autonomie strategică. Aceste lucruri sunt total compatibile, ba chiar cred că Alianţa Nord-Atlantică va fi în acest fel mai puternică decât înainte", a subliniat preşedintele Franţei.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran.
Emmanuel Macron a argumentat că Uniunea Europeană şi Statele Unite au nevoie de "multilateralism eficient şi util".
"Europenii şi americanii vor să colaboreze din nou. Avem nevoie de un multilateralism eficient şi util. Trebuie să protejăm democraţiile şi în special libertatea de exprimare, să ne asigurăm că nu există ură difuzată online, de aceea trebuie să reglementăm platformele online. Mai este şi problema inegalităţilor, în contextul în care, dacă vrem ca globalizarea să aibă succes, nu cred că putem avea succes fără vecinii din Africa. Trebuie să găsim soluţii la inegalităţi. Cred că dacă vrem un multilateralism eficient, avem şansa acum, ca europeni, ca americani, trebuie să facem posibil ca toate ţările din lume, statele emergente, statele sărace să poată avea acces la vaccinuri. Aceasta este provocarea noastră acum", a explicat preşedintele Franţei.
"De asemenea, noi, europenii şi americanii, trebuie să construim o agendă de securitate. Treibuie să facem trei lucruri împreună: primul este să construim, să reconstruim arhitectura de securitate, acesta este noul concept strategic al NATO. Ce am spus anul trecut rămâne valabil, sunt experţi care lucrează în acest sens, la fel şi liderii. Trebuie să avem şi un dialog cu Rusia, este indispensabil, trebuie să găsim soluţii la problemele regionale, în Sahel, unde luptăm împotriva terorismului, în Siria şi Nagorno-Karabah, Libia; trebuie să construim securitate şi să acţionăm împreună în mod coordonat, prin respectarea tuturor aliaţilor, ceea ce nu prea s-a întâmplat în ultimele luni. Trebuie să găsim modalităţi de a coopera, atât la nivelul aliaţilor, cât şi în cadrul Consiliului de Securitate ONU, pentru a găsi soluţii comune. Iranul este, de asemenea, o problemă majoră. A treia problemă majoră pe care o avem este să menţinem ceea ce eu aş numi libertatea suveranităţii. Trebuie să facem aceste lucruri şi în domeniul cibernetic şi în spaţiu, deoarece acestea sunt zone de potenţiale conflicte. Trebuie să apărăm libertatea suveranităţilor (...)", a insistat preşedintele Franţei.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe