Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu a arătat că includerea României în programul Visa Waiver este aşteptată de cetăţenii români, fiind vorba „de un obiectiv comun, inclus în Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI din 2011 şi reconfirmat în toate discuţiile pe care România le-a avut la cel mai înalt nivel cu autorităţile SUA în ultimii ani”.
La rândul său, secretarul de stat Mayorkas a reconfirmat că pentru SUA includerea României în Program reprezintă o prioritate şi a anunţat că va coopera cu partea română pentru obţinerea de progrese în acest dosar.
Cei doi oficiali au stabilit ca grupul de lucru bilateral pe acest subiect să aibă reuniuni mai frecvente pe componentele dosarului.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a arătat interesul părţii române de a stabili şi implementa o foaie de parcurs şi de a continua discuţiile aplicate în scopul clarificării setului de motive care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români, „ducând la o rată de refuz în jurul valorii de 10% în anul fiscal american 2020 – rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România pentru a accede în program”.
„Secretarul Mayorkas a salutat şi acceptat propunerea avansată de ministrul român al afacerilor externe privind campania comună de comunicare publică şi a arătat că grupul de lucru bilateral care gestionează această temă trebuie să trateze realizarea acestei campanii cu maximă prioritate”, a mai transmis MAE.
Tema includerii României în Visa Waiver a fost abordată pe larg de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi în cadrul consultărilor politice purtate cu secretarul de stat al SUA, Antony #Blinken, la 8 noiembrie.