EMT propune investigarea restituirii fostelor proprietăţi ale bisericilor maghiare în România. Tokes, invitat la şefia comitetului de investigare
Şeful EMT Zoltan Lomnici a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că acest comitet va analiza paşii care au fost făcuţi până în prezent şi va identifica „elementele ilegale” din acest proces. De asemenea, comitetul va pregăti o propunere prin care România – dar şi Slovacia – pot fi obligate să restituie proprietăţi naţionalizate ale unor biserici, o obligaţie pe care ambele state şi-au asumat-o când au aderat la Uniunea Europeană (UE), a adăugat Lomnici.
El a apreciat că România a încălcat libertatea religiei eşuând să restituie proprietăţile confiscate şi a subliniat că „scopul real al Guvernului român este să le facă viaţa grea comunităţilor etnicilor maghiari”.
Lomnici a notat că România a adoptat o lege privind restituirea sub presiune internaţională, în 2001, dar că fie nu a evaluat nici măcar jumătate dintre solicitările adresate şi a respins o parte importantă din restul cererilor, fie municipalităţile vizate au făcut apel împotriva unor decizii pentru a „trage de timp”.
Etnicul maghiar Laszlo Tokes, care a fost invitat să conducă acest comitet, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că o recomandare recentă a Consiliului European sugerează că este necesar ca Guvernul român să-şi coordoneze activităţile şi să relanseze procesul de restituire.
Tokes a declarat, citând un studiu, că în ultimii 25 de ani bisericile maghiare din România au reintrat în posesia a aproximativ jumătate dintre fostele lor proprietăţi, dar că, de fapt, au acces la aproximativ o treime dintre acestea. El a apreciat că procesul de restituire a fost blocat în perioada 2010-2013. Guvernul român „trage de timp” şi „posibil vrea să se ajungă în situaţia în care nu vor mai exista cei cărora să le restituie proprietăţile”, a subliniat el.
Tokes a îndemnat la menţinerea unei monitorizări internaţionale a procesului de restituire şi la exercitarea unor presiuni internaţionale asupra României, o ţară care „se joacă de-a şoarecele şi pisica” cu instituţiile internaţionale în timp ce-şi oprimă minorităţile, în opinia sa.