Epidemia de coronavirus: Cele mai sumbre scenarii se adeveresc. UE, în pragul primei închideri a frontierelor de la introducerea Schengen

  • Epidemia din Italia ar putea duce la închiderea graniţelor în zona Schengen
  • Surse de la Bruxelles spun că anumite ţări sunt foarte aproape de a lua o astfel de decizie
  • Specialiştii susţin că închiderea graniţelor nu este un scenariu fezabil
Urmărește
25936 afișări
Imaginea articolului Epidemia de coronavirus: Cele mai sumbre scenarii se adeveresc. UE, în pragul primei închideri a frontierelor de la introducerea Schengen

El Pais: Epidemia de coronavirus din Italia duce UE în pragul primei închideri a frontierelor de la introducerea Shengen

Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen în 1995. Până acum, controalele la frontieră au fost refăcute temporar din motive de siguranţă publică, scrie El Pais.

La zece zile după întâlnirea miniştrilor europeni ai Sănătăţii la Bruxelles, cele mai grave scenarii s-au îndeplinit.

Punctele de control şi informaţii amenajate pe aeroporturi nu au împiedicat virusul să ajungă în ţările membre şi să se extindă cu o viteză îngrijorătoare.

„Urmărim foarte îndeaproape situaţia din Italia”, spune comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides. Ea a adăugat că este informată constant de către ministrul italian al Sănătăţii despre evoluţia crizei şi apreciază „reacţia rapidă a autorităţilor italiene şi transparenţa lor în comunicare”.

Kyriakides a transmis că până în prezent nicio ţară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul la frontiere în cadrul UE.

Sursele din cadrul Comisiei Europene, citate de El Pais, spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câştigă tot mai mult teren şi este tot mai plauzibilă. „Ne temem că în următoarele zile, o anumită ţară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari şanse să aplice aceste măsuri.

Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o ameninţare imediată. Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre şi Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.

Kyriakides şi comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, au convocat o conferinţă de presă, luni dimineaţă, pentru a prezenta planul Comisiei în ceea ce priveşte extinderea epidemiei şi resursele financiare pe care UE le-a alocat pentru combaterea coronavirusului.

Bruxelles-ul se teme că panica pe care o stârneşte răspândirea virusului va afecta zona Schengen, care trece oricum printr-o perioadă sensibilă.

„Într-o lume atât de interconectată este dificil să închizi frontierele, şi cu atât mai mult în Europa. Nu sunt în favoarea închiderii frontierelor, deoarece nu ajută la lupta împotriva epidemiei. Ştiu că este dificil să le explici oamenilor, dar nu este atât de util şi este de nerealizabil", avertizează Marc Van Ranst, un epidemiolog de la Spitalul Universitar din Leuven, unul dintre centrele care analizează noul coronavirus.

„Cea mai bună soluţie este identificarea cazurilor şi izolarea lor. Este o modalitate de a economisi timp pentru a pregăti populaţia şi spitalele pentru ceva ce poate urma", concluzionează specialistul.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a făcut publică nicio măsură de sprijin pentru Italia. Bruxelles îşi asumă, însă, rolul de a se asigura că spitalele celor douăzeci şi şapte sunt pregătite pentru o eventuală creştere mare a numărului de pacienţi şi coordonează o posibilă achiziţie comună de echipamente de protecţie.

„Numai împreună putem face faţă acestei situaţii”, a fost apelul comisarului european pe Sănătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici