Epidemie de pojar în Statele Unite
Epidemia s-a declanşat după ce mai mulţi turişti au contractat boala în străinătate, zece ţări semnalând cazuri similare, şi au revenit apoi în Statele Unite unde au infectat pe alţii, potrivit Centrului american de Prevenire şi Control al Bolilor (CDC).
Pojarul nu mai este o boală endemică în Statele Unite graţie unui program de vaccinare demarat în 1963, autorităţile anunţând în 2000 că riscul transmiterii virusului a fost eradicat.
Oficialii americani din domeniul sanitar subiliniază importanţa imunizării copiilor pe fondul obiecţiilor formulate de diferite organizaţii religioase sau temerilor că vaccinurile ar putea duce la autism sau alte probleme de sănătate.
Autorităţile britanice au anunţat, luna trecută, că pojarul a redevenit o boală endemică în Marea Britanie pentru prima dată de la jumătatea secolului trecut din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copii.
"Principalul motiv pentru refuzul de a fi vaccinat este credinţa personală", a declarat Larry Pickering, medic în cadrul CDC.
"Până când nu se va obţine un mai bun control la nivel global, cazurile vor fi în continuare importate în Statele Unite iar epidemiile vor persista atâta timp cât vor exista comunităţi de persoane nevaccinate", a subliniat acesta.
Cea mai gravă şi recentă epidemie de pojar s-a manifestat în Statele Unite în perioada 1989-1991 când 55.000 au contractat boala, 123 dintre bolnavi decedând.
Aproximativ 250.000 de persoane mor anual în statele sărace din cauza acestei boli, în majoritate copii.