În opinia şefului Guvernului, modernizarea şi liberalizarea ţării, laitmotivul lui Dmitri Medvedev, „trebuie să fie treptate şi nu revoluţionare”, subliniază cotidianul de afaceri Vedomosti.
Programul în care Vladimir Putin şi-a fixat obiectivele pentru deceniul următor „seamănă mai mult cu un program electoral” în vederea prezidenţialelor, decât cu un raport anual privind activitatea Guvernului, notează publicaţia.
În ceea ce priveşte liberalizarea, Vladimir Putin propune modelul „hiperconservator” al unui „stat paternalist”, subliniază analistul Gleb Pavlovski, citat de Nezavissimaia Gazeta.
Este vorba despre o „cvasi-concurenţă cvasi-ideologică” între fostul preşedinte şi succesorul său propulsat la Kremlin în 2008, ironizează Vedomosti într-un editorial.
O serie de afirmaţii din ultimele săptămâni au întreţinut ipotezele privind o concurenţă în cadrul „tandemului” de la putere în vederea alegerilor prezidenţiale.
Vladimir Putin a semnalat clar în discursul său de miercuri că nici o schimbare radicală nu ar urma să intervină la conducerea Rusiei, care îşi va alege Parlamentul în decembrie, iar preşedintele în martie 2012.
„Indiferent de locul în care se vede în 2012 – preşedinte, premier sau lider al Naţiunii ca Muammar Kadhafi -, el a dat un semnal clar: nu intenţionează să cedeze puterea”, a comentat cotidianul online gazeta.ru.
O anchetă a institutului independent de sondare a opiniei publice Levada, publicată la începutul lunii, arată că peste două treimi dintre ruşi (71 la sută) nu cred într-o rivalitate între cei doi lideri.
Potrivit unui ultim sondaj al acestui institut realizat în aprilie, Putin şi Medvedev continuă să beneficieze de încrederea ruşilor, cu rate de aprobare de 71 şi respectiv 68 la sută.