„Nu vom tolera niciodată o intervenţie în afacerile interne ale ţării noastre şi i-am spus-o şi preşedintelui german”, a afirmat Erdogan în Parlament, acuzându-l pe Joachim Gauck că a făcut declaraţii „deplasate”.
Şeful statului german, care a încheiat marţi o vizită de patru zile în Turcia, a criticat aspru lupta dusă de Guvernul islamisto-conservator împotriva reţelelor de solcializare şi presei.
„Trebuie să recunosc că aceste evoluţii mă sperie, în special când libertatea de gândire şi cea a presei sunt puse în discuţie, când accesul la Internet şi la reţelele de socializare este redus sau când jurnalişti apropiaţi opoziţiei sunt concediaţi sau chiar aduşi în justiţie”, a spus Gauck luni.
Premierul turc i-a răspuns preşedintelui german apreciind că a vorbit „într-un mod ciudat”.
De asemenea, Erdogan s-a declarat surprins de limbajul dublu folosit de Gauck.
„Ne-am întâlnit şi am luat masa împreună aproape două ore şi i-am explicat situaţia (…), dar, mai târziu, anumite lucruri au fost spuse”, a spus Erdogan, care a afirmat că partidul său a făcut progrese în privinţa respectării drepturilor omului.
După dezvăluirea, la jumătatea lui decembrie, a unui vast scandal de corupţie care-i afectează regimul, Erdogan a dispus blocarea accesului la reţeaua de microblogging Twitter şi la site-ul de partajare video YouTube, care au difuzat numeroase înregistrări telefonice de tip pirat care-l vizează în mod direct pe premier.
În pofida acestui scandal fără precedent, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la putere din 2002, a obţinut o victorie detaşată în scrutinul municipal.
Întărit de această victorie, Erdogan s-a angajat într-un conflict cu Curtea Constituţională, care a anulat mai multe măsuri pe care premierul le-a adoptat, şi anume blocarea Twitter şi o parte a reformei sale care-i sporeşte tutela asupra justiţiei.