Erdogan crede că s-a deschis o „nouă eră” în relaţiile cu SUA, după ani de tensiune între cele două ţări

  • Erdogan a declarat luni că întâlnirea sa cu preşedintele american Joe Biden a permis deschiderea unei "noi ere" între cele două ţării.
  • Cei doi lideri s-au întâlnit pe 14 iunie înaintea unui summit NATO de la Bruxelles, pentru prima dată de când Joe Biden a devenit preşedintele SUA.
Urmărește
1693 afișări
Imaginea articolului Erdogan crede că s-a deschis o „nouă eră” în relaţiile cu SUA, după ani de tensiune între cele două ţări
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că întâlnirea sa cu preşedintele american Joe Biden, din 14 iunie, a permis deschiderea unei "noi ere" între cele două ţări după ani de tensiune, relatează Le Figaro.
 
"Credem că am deschis porţile către o nouă eră cu Statele Unite în mod pozitiv şi constructiv. "Singura cerere a Ankarei este ca Washingtonul să respecte suveranitatea economică şi politică a Turciei şi să o sprijine în lupta sa împotriva organizaţiilor teroriste", a declarat Erdogan. El a spus că vrea să profite de "climatul pozitiv", despre care a spus că a caracterizat întâlnirea sa cu Joe Biden pentru a "consolida canalele de dialog" dintre cele două ţări.
 
Cei doi lideri s-au întâlnit pe 14 iunie înaintea unui summit NATO de la Bruxelles, pentru prima dată de când Joe Biden a devenit preşedintele SUA. Relaţiile dintre Ankara şi Washington s-au tensionat din cauza mai multor dispute: de la achiziţionarea de către Turcia a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400 până la sprijinul american pentru miliţiile kurde siriene, inclusiv refuzul american de a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat eşuată din 2016 împotriva lui Erdogan.
 
Ca răspuns la livrarea din 2019 în Turcia a primei baterii a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, Statele Unite au exclus Ankara din programul de producţie al avionului stealth F-35. Turcia a continuat să ceară Washingtonului să o reintegreze în acest program, susţinând că implementarea S-400 nu ar avea niciun impact asupra sistemelor de apărare ale NATO.
 
Relaţiile turco-americane s-au deteriorat şi mai rău de când Joe Biden a ajuns la Casa Albă, în ianuarie. Joe Biden a recunoscut genocidul armean sub Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, supărând Ankara. În timpul întâlnirii lor de la Bruxelles, Erdogan a discutat cu omologul său american şi modalităţile unei posibile menţineri a forţelor turceşti prezente în Afganistan după retragerea americanilor din această ţară, programată pentru septembrie. În acest sens, Washingtonul a salutat pe 17 iunie „angajamentul clar” al Turciei de a juca „un rol cheie” în apărarea aeroportului Kabul după plecarea trupelor americane şi străine.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici