Erdogan, criticat de statele europene pentru schimbarea statutului Hagiei Sophia

  • Recep Tayyip Erdogan este criticat de statele europene pentru că schimbă statutul Hagia Sophia, pe 24 iulie
  • Cel mai mare tribunal din Turcia a anulat statutul de muzeu al Catedralei, care data din 1934
  • Preşedintele turc spune că vor avea acces în continuare şi cetăţenii de alte religii decât cea musulmană
  • Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi punct principal de atracţie turistică în Istanbul
  • Istoria Hagiei Sophia a început în anul 537, împăratul bizantin Justinian a construit uriaşa biserică cu cupola imensă, despre care se credea a fi cea cea mai mare biserică şi clădire din lume
Urmărește
3003 afișări
Imaginea articolului Erdogan, criticat de statele europene pentru schimbarea statutului Hagiei Sophia

Turcia vrea să schimbe statutul pe care îl are din 1934 catedrala Sfânta Sofia

 În 1453, sultanul otoman Mehmed al II-lea a capturat Istanbulul iar otomanii au transfromat clădirea într-o moschee După secole în centrul imperiului otoman musulman, a fost transformată într-un muzeu în 1934 Astăzi, Hagia Sophia este cel mai popular punct turistic al Turciei, atrăgând peste 3,7 milioane de vizitatori pe an.

Dacă eşti unul dintre cei  care şi-au propus  să viziteze  Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, află că preşedintele turc ţi-a stricat planurile.  În ziua în care  Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Hristina , în celebra catedrală se vor auzi primele rugăciuni musulmane.   Recep Tayyip Erdogan nu mai vrea ca Hagia Sophia să  fie muzeu, aşa cum era din 1934.Redevine moschee.

Preşedintele turc spune că vei avea acces în continuare dacă vrei să vii în vizită. Site -urile de travel îţi spun însă că trebuie să respecţi o serie de reguli: fără încălţăminte în interior, bărbaţii nu au voie cu pantaloni scurţi iar femeile trebuie să aibă capul acoperit şi să nu  poarte fuste scurte.     

Construită acum 1.500 de ani ca catedrală creştină ortodoxă, Hagia Sophia a fost transformată în moschee după cucerirea otomană în 1453.În 1934 a devenit muzeu şi este acum un patrimoniu mondial Unesco.

Şeful Bisericii Ortodoxe de Est , Grecia, Rusia, Statele Unite, Franţa  au criticat transformarea monumentului Sfânta Sofia în loc de cult musulman.Şi Patriarhia Română s-a alăturat celor care cer ca basilica Sfânta Sofia din Istanbul să rămână muzeu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici