„În acest stadiu, nu avem informaţii credibile care să ne poată permite să stabilim ce organizaţie este responsabilă” pentru aceste atacuri, a declarat duminică oficialul pentru postul de televiziune american ABC, la Paris, unde a participat la o reuniune internaţională împotriva terorismului.
Secretarul american al Justiţiei a apreciat că Al-Qaida în Yemen şi Statul Islamic „reprezintă în mod clar o ameninţare pentru Statele Unite şi aliaţii lor”.
Generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major General american, a declarat duminică pentru postul Fox News că nu a fost stabilită o legătură care să demonstreze că Al-Qaida a comis atacul asupra revistei satirice franceze Charlie Hebdo.
Fraţii Kouachi, acuzaţi că au comis masacrul de la Charlie Hebdo, „erau inspiraţi într-o anumită măsură. Ei nu erau auto-radicalizaţi (…), există un indiciu că unul dintre ei a primit antrenament în Yemen. Dar în ceea ce priveşte comiterea (atentatului) de către Al-Qaida, nu cred că a fost stabilită legătura”, a declarat generalul Dempsey.
Cherif Kouachi a afirmat că face parte din reţeaua
din Peninsula Arabă (AQPA), în timp ce autorul luării de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris, Amedy Coulibaly, a precizat că face parte din gruparea Stat Islamic.
Înainte de a fi ucis de forţele franceze, Cherif Kouachi a afirmat că deplasarea sa în Yemen în 2011 a fost finanţată de islamistul americano-yemenit Anwar al-Awlaqi, ucis în Yemen de o dronă americană, la 30 septembrie 2011.
În conversaţia sa cu jurnaliştii de la postul francez BFMTV, în timp ce era baricadat cu un ostatic într-o tipografie din Dammartin-en-Goële, Cherif Kouachi a afirmat că misiunea de a acţiona în Franţa i-a fost încredinţată de aripa Al-Qaida în Arabia Saudită şi Yemen.