Erupţia vulcanului Grimsvoetn, puţin probabil să perturbe traficul aerian internaţional – expert
„Nu cred că va avea acelaşi efect ca Eyjafjoell, pentru că cenuşa nu este la fel de fină”, a declarat pentru AFP geofizicianul Gunnar Gudmundsson.
„Nu cred că va avea multe efecte asupra zborurilor internaţionale, nici că va determina închiderea unor aeroporturi în străinătate”, a adăugat el, apreciind că traficul intern ar putea fi perturbat.
Spaţiul aerian islandez a fost închis temporar, duminică dimineaţa, această măsură urmând să fie valabilă „cel puţin în orele următoare”.
Grimsvoetn a intrat în erupţie sâmbătă, degajând o coloană de fum care se ridica, duminică în jurul orei 08.00 GMT (11.00 ora României), la o altitudine de „cel puţin 17 kilometri”, potrivit lui Einar Kjartansson, geofizician la institutului de meteorologie.
Sâmbătă seara, acest nor se ridicase la aproape 20 de kilometri, potrivit institutului.
Un nor de cenuşă degajat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjöll în aprilie 2010 a generat cea mai mare închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, cu peste 100.000 de zboruri anulate şi peste opt milioane de pasageri blocaţi. Autorităţile aeronautice se temeau de fapt că particulele fine emise de vulcan ar putea avaria motoarele avioanelor.