Escaladare îngrijorătoare a războiului din Ucraina. Iranul a livrat sute de rachete balistice Rusiei

Iranul a transferat „sute” de rachete balistice Rusiei, în ceea ce oficialii de la Kiev au declarat că marchează o „escaladare gravă” a sprijinului Teheranului în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Urmărește
883 afișări
Imaginea articolului Escaladare îngrijorătoare a războiului din Ucraina. Iranul a livrat sute de rachete balistice Rusiei

„Mai mult de 200” de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360 au ajuns într-un port rusesc din Marea Caspică în această săptămână, potrivit unor oficiali ucraineni familiarizaţi cu această chestiune, informează Financial Times.

Rachetele au o rază de acţiune de până la 120 km şi sunt susceptibile de a fi utilizate de Rusia pentru a lovi infrastructura şi oraşele din nord apropiate de graniţă, cum ar fi Harkov şi Sumî, precum şi poziţiile trupelor şi obiectivele militare de-a lungul frontului, inclusiv în jurul oraşului strategic Pokrovsk din est, potrivit oficialilor ucraineni.

Andriy Zagorodnyuk, fost ministru ucrainean al Apărării şi director al Centrului pentru Strategii de Apărare cu sediul la Kiev, a declarat că rachetele iraniene reprezintă o „ameninţare uriaşă”.

„Ele vor fi trimise pentru a distruge sistemul energetic ucrainean, cel mai probabil în oraşe”, a spus el. „Asta înseamnă, cel mai probabil, mai multe decese ale civililor în întreaga ţară”.

Sâmbătă, Ministerul de Externe al Ucrainei s-a declarat profund îngrijorat de informaţiile conform cărora Iranul a livrat rachetele în Rusia şi a cerut Teheranului „să se abţină de la livrarea oricăror tipuri de arme şi echipamente militare către Rusia”.

În schimbul dronelor şi rachetelor sale, Teheranul a primit de la Moscova o cooperare sporită în materie de securitate şi tehnologie militară, potrivit evaluărilor serviciilor de informaţii ucrainene.

„Aprofundarea cooperării tehnico-militare dintre Rusia şi Iran reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă, Orientul Mijlociu şi lume”, a declarat Ministerul de Externe de la Kiev.

Aliaţii occidentali ai Ucrainei nu au confirmat livrarea de rachete iraniene. Dar Sean Savett, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, a declarat că Washingtonul a fost alarmat de rapoarte şi a reiterat că, împreună cu aliaţii, este „pregătit să  producă consecinţe semnificative”.

Un transfer de rachete balistice către Rusia ar „reprezenta o escaladare dramatică în sprijinul Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Savett, reluând comentariul directorului CIA, Bill Burns, cu o zi mai devreme.

„Acest parteneriat ameninţă securitatea europeană şi ilustrează modul în care influenţa destabilizatoare a Iranului ajunge dincolo de Orientul Mijlociu”, a declarat Bill Burns.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici