Eşec al discuţiilor între Israel şi Turcia în privinţa asaltului asupra feribotului Mavi Marmara
Nici Israelul, nici Turcia nu şi-au pus semnătura pe raportul ONU privind raidul israelian, care trebuie predat joi secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a precizat această sursă sub acoperirea anonimatului.
La 31 mai 2010, un comando israelian a abordat, în apele internaţionale, feribotul turc Mavi Marmara, nava amiral a unui convoi internaţional care intenţiona să ducă ajutor umanitar în Gaza. Nouă pasageri turci au fost ucişi în timpul asaltului asupra acestei nave, închiriate de o organizaţie islamistă turcă, ce încerca să spargă blocada maritimă impusă de Israel Fâşiei Gaza.
Refuzul Israelului de a semna raportul a fost cauzat de concluziile anchetei, potrivit cărora comandoul a acţionat în mod „excesiv şi nerezonabil” interceptând Mavi Marmara la mare distanţă şi fără o somaţie prealabilă.
„Ar fi trebuit utilizate opţiunile neviolente în primă instanţă”, susţine raportul, potrivit acestei surse turce.
Victimele rezultate în urma acestui raid sunt „inacceptabile”, adaugă raportul.
Refuzul Turciei de a semna raportul vine în special din faptul că acesta declară că blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza nu este ilegală, a precizat sursa citată.
Turcia repetă de un an că cere Israelului să îşi prezinte scuze şi să ofere compensaţii pentru familiile victimelor raidului israelian.
După acest raid, Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Israel şi a dat asigurări că relaţiile bilaterale nu vor mai fi „niciodată la fel”.
Totuşi, Israelul şi Turcia au sugerat în ultimele săptămâni că încearcă să aplaneze divergenţele pentru a pune capăt crizei diplomatice.
Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a evocat la Bucureşti semne ale unei „apropieri” între ţara sa Turcia.
„Căutăm mijloace pentru a ne ameliora relaţiile actuale”, a declarat Netanyahu în cadrul unei întâlniri cu presa organizate în timpul unei vizite în România.
Netanyahu i-a trimis, de asemenea, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan un mesaj pentru a-l felicita pentru victoria obţinută la alegerile legislative din 12 iunie.